Rotterdamse villa energieneutraal gerenoveerd

Artikel delen

Bij menig nieuwbouwproject is het vandaag de dag relatief eenvoudig om energieneutraal te bouwen. Bij renovatie van bestaande woningen van relatief jonge datum is energieneutraliteit ook een haalbare kaart. Bij een vooroorlogse monumentale villa is de opgave extra uitdagend. Toch is het mogelijk, gelet op de succesvolle renovatie van een stadsvilla in Kralingen, Rotterdam. Met dank aan de doordachte integratie van energiezuinige maatregelen bij dit project. Met als exponent de 18 mm dikke multi- en combi-gipsvezelplaten van fermacell waarin de verwarmingsleidingen en koppelingen van vloerverwarmingsleverancier Uniwarm zijn aangebracht. Zo ontstaat een innovatief modulair klimaatsysteem dat energiezuinig en comfortabel alle ruimtes in de villa zowel kan verwarmen als koelen.

De monumentale villa in Rotterdam is energiezuinig gerenoveerd.

Integratie van bouwkundige en installatietechnische voorzieningen in één klimaatsysteem.

Peter Riethorst, directeur van Uniwarm uit Vorden: “De villa is energieneutraal, terwijl de ambitie is dat in 2050 bestaande gebouwen, dus ook dit soort oudere gebouwen, energieneutraal moeten zijn. De crux zit in de koppeling van geprefabriceerde vloerverwarmingsplaten aan een warmtepomp. De vloerverwarmingselementen fungeren als een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat ineen. Ze besparen energie vanwege de aansluiting op die warmtepomp en zorgen via gespreide warmte van de vloerverwarming voor een behaaglijk binnenklimaat, zelfs bij vorst.”

Larson van Dijk, chief engineer bij fermacell uit Niftrik, haakt in: “Het is vrij ingewikkeld om bij renovatie van dit soort bijzondere woningen een standaardoplossing toe te passen om energetisch beter te presteren. Er zijn zoveel verschillende soorten, maten en stijlen woningen die allemaal om een eigen mix aan energieneutrale maatregelen vragen. Het realiseren van een laagtemperatuurverwarming is weliswaar een mooi streven, maar het moet wel betaalbaar zijn. Daarnaast wordt in dit energieneutrale streven in het algemeen te weinig rekening gehouden met veilig en behaaglijk wonen. Je hebt goede renovatieconcepten nodig, waarbij energieneutrale maatregelen worden gecombineerd met bouwkundige aanpassingen.”

Integratie van bouwkundige en installatietechnische voorzieningen in één klimaatsysteem.

Uitstekende eigenschappen

Dit is precies de het verhaal van dit klimaatsysteem: de synergie van bouwkundige en installatietechnische systemen in één concept. In de fabriek van Uniwarm worden in de gipsvezelplaten van fermacell sleuven gefreesd en daarin worden de leidingen en koppelingen van het verwarming/koelsysteem aangebracht. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd. Wouter van der Velde, technisch adviseur bij fermacell, vervolgt: “De toegepaste gipsvezelplaten bezitten bijvoorbeeld dezelfde warmte-accumulerende en vochtregulerende eigenschappen als leem. Belangrijk met het oog op zaken als gezond en behaaglijk wonen. Bij fermacell leggen we onze bouwconcepten nadrukkelijk langs de lat van energieprestatie en van milieu, veiligheid en comfort.”

Het klimaatsysteem kan droog op een houten of betonnen vloer worden gelegd. Dit biedt voordelen ten opzichte van natte zandcementvloerverwarmingssystemen. Gipsplaten drogen sneller en zijn lichter waardoor geen constructieve aanpassingen nodig zijn. Hierdoor zijn gipsplaten goedkoper en sneller te monteren. “Een groot voordeel is tevens dat de vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18 mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer gaat passen,” stelt Riethorst. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er bovendien gemakkelijk extra lagen voor geluidontkoppeling (ontkoppelen contactgeluid met de basisvloer) tussen worden gelegd. Iets wat we ook hebben gedaan op de houten vloeren van de villa in Kralingen. “Naast contactgeluidisolatie bieden deze dunne platen zelfs ruimte voor een 10 mm fermacell gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend wordt.”

De woning is energiezuinig en is behaaglijk met gelijkmatige verwarming en koeling.

Behaaglijk binnenklimaat

Volgens Riethorst zijn bij dit renovatieproject qua warmteafgifte alle grenzen opgezocht: “De bewoners wilden graag een mooie eikenhouten parketvloer bovenop de vloerverwarming. Hout op vloerverwarming zorgt in principe voor 40% minder warmteafgifte en dat zou je gaan merken. Echter, omdat de leidingen zo dicht tegen de afwerkvloer liggen, kan dit vloerverwarmingssysteem vrij snel warmte of koeling afgeven waardoor er onmiddellijk een comfortabel klimaat ontstaat in een ruimte. Mede doordat de villa zo goed is geïsoleerd en de warmtebron is gekoppeld aan een vloerverwarmingssysteem. Er is sprake van een behaaglijk binnenklimaat, ondanks het houten parket op de vloer.”

Een fraaie parketvloer blijkt prima te combineren met dit effectieve klimaatsysteem.

Riethorst besluit: “Wij zijn samen met fermacell betrokken bij renovatieprojecten in diverse stadskernen om oude en monumentale panden energieneutraal op te knappen en te verduurzamen. Dit klimaatsysteem past uitermate goed voor alle soorten bouwprojecten, maar zeker ook voor het verduurzamen van dit soort bijzondere woningen. Onze uitdaging daarbij is om ervoor te zorgen dat de gerenoveerde panden weinig of geen energie verbruiken en tegelijkertijd een aangenaam binnenklimaat verkrijgen. De Kralingse villa bewijst dat dit klimaatsysteem een doeltreffende oplossing is voor energiezuinige renovaties, ook bij oude woningen met afwijkende oppervlaktematen.”

Informatie: www.fermacell.nl en www.uniwarm.nl