kunststof kozijnen eruit, hout erin

Artikel delen

Eigenaar Woningcorporatie Actium Assen koos er voor om in de vierentachtig woningen in Assen de kunststof kozijnen te vervangen door hout. De uit 1966 daterende flats waren bij de bouw voorzien van houten kozijnen, maar die waren in 1991 vervangen door kunststof kozijnen. Nu werd tijdens het groot onderhoud toch weer gekozen voor de vertrouwde houten kozijnen. De Mors levert houten kozijnen met een lange onderhoudsinterval.


HJK architecten was samen met Rottinghuis geselecteerd voor de renovatie van 84 appartementen aan de Dotterbloemstraat te Assen, na een Design & Build aanbesteding. Het project is opgedeeld in het binnenwerk waarbij asbest werd gesaneerd, gesloopt, cv-installaties werden verplaatst, badkamers uitbreiden én de bewoners een nieuwe keuken, badkamer en toilet kregen. Per woning ‘kostte’ dit maximaal 15 werkdagen. Daarnaast werden er ingrijpende werkzaamheden aan de buitengevels uitgevoerd, zoals het vervangen van de bestaande kozijnen, het isoleren en stucen van de gevels met op begane grond steenstrips en daarnaast een complete portiekafsluiting. Ook werd het dak geïsoleerd en nieuwe dakbedekking aangebracht. En doordat de portieken afgesloten werden, moesten ook alle bestaande nutsleidingen verlegd worden.

Opnieuw houten kozijnen

Arjan Bruining van eigenaar Actium Assen: ‘We moesten verduurzamen en ervaren weinig verschil meer in kwaliteit tussen hout en kunststof. Hout biedt ons ook de mogelijkheid op een onderhoudscyclus van twaalf jaar, en hout is een gebouwleven bestendig. Kijk naar de woningen langs de grachten in Amsterdam, meer dan honderd jaar oud, maar er zitten nog steeds de eerste houten kozijnen in.’

‘Vergeet niet dat je ook kunststof elke twee jaar een wasbeurt moet geven. En waar hout een cyclus heeft van een schilderbeurt in de tien of twaalf jaar, moet je kunststof ook één keer in de acht jaar opnieuw in de was zetten, en dat is niet goedkoop. Bovendien geef je kunststof na twintig of dertig jaar graag eens een andere kleurtje, echter het schilderen van kunststof krijg je nooit zo strak, al komen wel steeds meer folies in de handel om de kleur aan te passen. Maar per saldo is er echt niet zo’n groot kostenverschil tussen hout en kunststof’, aldus Bruining.

Moderner gevelbeeld

‘Toen we in 1991 kozen voor kunststof, waren dit nog kozijnen met vlakke profielen zonder dieptewerking en detailleringen, waardoor de gevel weinig tot geen reliëf kende. Dat maakt hem saai en sfeerlos, een reden temeer om bij dit groot onderhoud voor nieuwe gevelelementen te kiezen. Tevens willen we HR-glas toepassen én de mogelijkheid bieden om de ramen van binnenuit te wassen’, aldus Arjan Bruining.
‘Een van de belangrijkste redenen was, dat we met hout meer controle hebben over de kwaliteit. Bij kunststof ben je afhankelijk van hetgeen de producent aanbiedt, en heb je weinig tot geen keuze in de kwaliteit van de coating, en ook niet over het hang- en sluitwerk. Al met al genoeg belangrijke redenen waarom we in dit project hebben gekozen voor hout’, besluit Arjan Bruining.