Transformatie: van oud pakhuis tot ‘bekroond’ hotel

Artikel delen

Dit 80 jaar oude pakhuis kreeg een nieuwe toekomst als chique energiezuinig hotel. Opvallend kenmerk: een koperen kroon met ‘chevron patroon’. Ook duurzaamheid stond bij de ontwikkelaars op de agenda.

Het Paramount House Hotel staat in Sydney en herbergt 29 unieke kamers. De zonovergoten lobby combineert originele architectuur met nieuwe hedendaagse elementen. De renovatie werd waar mogelijk voorzien van lokaal geproduceerde materialen. Op het dak werden zonnepanelen geïnstalleerd om de energiebehoefte van het gebouw aan te vullen.

Het hotel, vernoemd naar de Paramount House – de Australische dependance van de Amerikaanse filmstudio – is in vier jaar tijd voltooid en dit jaar geopend voor gasten. Naast het behoud van ruwe industriële elementen, namen de architecten ook de art-deco stijl van het voormalige filmdistrict mee in het ontwerp. Binnen, maar ook buiten. Met name de koperen gevelbekleding met ‘chevron patroon’ is hierbij een blikvanger. Naast mooi ook praktisch, omdat het dienst doet als zonwering.

Binnen het gerestaureerde bakstenen en houten skelet, ging de architect aan de slag met metaal, beton, gerecyclede houten vloerplanken en glas met als resultaat een moderne exclusieve uitstraling. Meubels werden lokaal geproduceerd en een voormalige filmkluis werd omgetoverd tot receptie.

Bron: Breathe Architecture Beeld: Tom Ross, Katherine Lu