Prefab vloerverwarming geeft monumentale stadsvilla moderne warmte

Artikel delen

Het is een van de grootste uitdagingen waar de bouwsector nu voor staat: het CO₂-neutraal maken van de bestaande woningvoorraad. Een uitdaging is een veelgehoorde term, maar er kan ook gedacht worden in oplossingen zoals bij een monumentale stadsvilla in het Rotterdamse Kralingen. Dankzij een slank gefreesd vloerverwarmingssysteem van fermacell en Uniwarm, geschikt voor lagetemperatuurverwarming, wordt er zelfs met een eikenhouten parket voldoende warmte afgegeven voor een aangenaam binnenklimaat.

“Meer dan bij nieuwbouw, heb je bij renovatie te maken met de wensen van de bewoner en met de oorspronkelijke constructie van de woning. Ook in Rotterdam was dat het geval”, zegt Peter Riethorst van Uniwarm. “Zo wilden de bewoners bijvoorbeeld graag een eikenhouten parketvloer, én hadden we te maken met bestaande afmetingen.”
Door met fermacell een prefabsysteem aan te bieden vond Riethorst de gewenste oplossing. “Het klimaatsysteem bestaat uit 18 mm gipsvezelplaten van fermacell waar wij de sleuven ingefreesd hebben. Deze zijn voorzien van leidingen en koppelingen en aangesloten op een warmtepomp. Omdat het een prefabsysteem is, kan het droog op een vloer gelegd worden. Door de gipsvezelplaten is het bovendien veel lichter – de constructie hoeft niet te worden aangepast – en het is ook beduidend sneller in de verwerking dan bijvoorbeeld een systeem voor natte cementsteen.”

Geluid

Maar er zijn meer redenen die pleiten voor het gebruik van deze dunne gipsvezelplaten als basis voor de vloerverwarming. Als de schil van de woning goed geïsoleerd is, valt ieder geluid in huis extra op. De akoestiek is daarom een punt van aandacht. “Deze platen zijn slechts 18 mm dik waardoor we er gemakkelijk extra lagen tussen konden leggen die de contactgeluiden met de basisvloer als het ware ‘ontkoppelen’. Er was zelfs ruimte over voor een 10 mm gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend is.”

Geen concessies

Concessies ten aanzien van het comfort zijn er niet gedaan. Riethorst: “Hout op een vloerverwarming zorgt voor minder warmteafgifte, maar deze woning is zo goed geïsoleerd dat we een behaaglijk binnenklimaat kunnen garanderen.”
“De homogeniteit van de gipsvezelplaten draagt daar ook aan bij”, vult Wouter van der Velde, technisch adviseur bij fermacell aan. “De platen zorgen voor een geleidelijke warmtespreiding – ze bezitten dezelfde warmte-accumulerende en vochtregulerende eigenschappen als leem – waardoor een lage aanvoertemperatuur van het water volstaat.”

Breed toepasbaar

De reden dat Riethorst gecharmeerd is van deze oplossing is echter niet alleen gebaseerd op de technische aspecten. “De ambitie om gasloze woningen te realiseren is meer dan een bouwkundig of installatietechnisch vraagstuk. Het gaat om comfort, om een gezonde leefomgeving, toepasbare oplossingen in bestaande woningen, maar ook om de kosten. Het systeem met deze platen is interessant, omdat het breed toepasbaar is en met al deze aspecten rekening houdt.”