Brandwerende deuren nieuw depot Boijmans van Beuningen

Artikel delen

Museum Boijmans van Beuningen bouwt het eerste publiektoegankelijke depot ter wereld. Dat betekent niet alleen kijken naar veiligheid van de kunststukken in het depot, maar ook naar de veiligheid van de 90.000 bezoekers die het depot naar verwachting jaarlijks zal trekken.

Om het gebouw in de nodige brandcompartimenten te verdelen en tegelijkertijd de inbraakwerendheid te waarborgen ontwikkelde Hoefnagels Branddeuren voor het nieuwe depot speciale schuifdeuren die brandwerendheid én inbraakwerendheid combineren. Een bijzondere combinatie die Hoefnagels eerder al succesvol wist toe te passen bij andere musea, waaronder Museum Voorlinden in Wassenaar. In het depot worden er twintig van deze schuifdeuren geplaatst. Daarnaast komen er zes brandwerende draaideuren in gebouw, die ook speciaal op maat voor het gebouw zijn gemaakt. Alle deuren worden voorzien van een vluchtdeur. In mei is een start gemaakt met het plaatsen van de eerste deuren. Boijmans van Beuningen verwacht het nieuwe depot eind 2020 te kunnen openen.

Montage van de brandwerend deuren.

Het depot

Het bijna 40 meter hoge gebouw is een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. BAM Bouw & Techniek is verantwoordelijk voor de realisatie. In het depot komen zes verdiepingen, met daarin vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal. Een deel van het depot van circa 1900 vierkante meter is bestemd voor verhuur aan particuliere verzamelaars.
Ook het museum zelf gaat in 2019 op de schop. Naar verwachting gaat het museum zeker drie tot vier jaar dicht. De collectie wordt tijdelijk elders in Rotterdam onderbracht.