Flats Emmeloord naar all-electric

Artikel delen

In opdracht van woningcorporatie Mercatus uit Emmeloord is Talen Vastgoedonderhoud gestart met all-electric renovatie van de flat Verlehorst aan de Urkerweg in Emmeloord. Als deze flat in juli gereed is volgen nog 3 flats van Mercatus in deze wijk: Hulkesteijn, Nijenbeek, en Old Putten.

In het laatste kwartaal van 2019 zijn al drie woningen als proef gerenoveerd. Zo is ervaring opgedaan met de bouwwerkzaamheden, hebben bewoners al kunnen zien wat er bij komt kijken en wordt de kennis gebruikt om overlast tot een minimum beperken.

Een omvangrijke klus waarbij de woningen aan de buitenzijde volledig worden vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt. De oude gevels gaan eruit en nieuwe, goed geïsoleerde gevels komen daarvoor terug. De vier gebouwen staan aan een toegangsweg van Emmeloord op een beeldbepalende locatie. Mercatus heeft daarom ook veel aandacht voor de uitstraling van de flats. De nieuwe buitenschil van de gebouwen krijgt een moderne uitstraling. De woningen worden heel goed geïsoleerd waardoor het comfort verbetert.

De flats worden nu naar all-electric gerenoveerd. De benodigde energie wordt per flat duurzaam opgewekt door 176 zonnepanelen in combinatie met een bodemwarmtepomp. Deze energie wordt gebruikt voor warm water en verwarming in de woning. De opgewekte energie wordt zo gebruikt in het gebouw en de overtollige energie van de zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het energienet.
Bovendien worden de flats ‘waterstof-ready’ gemaakt. In de toekomst kan mogelijk op deze wijze het tekort aan duurzame stroom in de wintermaanden opgevangen worden zonder gebruik te maken van stroom uit het net.