Sloopwoningen tijdelijk verwarmd met waterstof

Artikel delen

Veertien sloopwoningen in Uithoorn hebben afgelopen december tijdelijk voor verwarming gebruik gemaakt van waterstof in plaats van aardgas. Dit is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat en nu voor het eerst in Nederland door Stedin wordt toegepast. Stedin werkt hierbij samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNVGL. Feenstra voerde werkzaamheden aan de binneninstallatie uit en nefit bosch en remeha leveren de waterstof cv-ketels.

persoon aan het werk bij verwarmingsketel

In 2050 wil de overheid geen aardgas meer gebruiken in woningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het verwarmen van woningen met waterstof kan in de toekomst een alternatief zijn naast volledig elektrisch en warmtenetten. In Uithoorn is dit nu in de praktijk onderzocht.
De ombouw van aardgas naar waterstof bestond uit een aantal stappen. Er is gestart met het onderzoeken van bestaande gasleidingen en verbindingen zowel in de straat als in de woningen. Daarnaast is gekeken hoe de woningen verwarmd kunnen worden met speciale waterstof cv-ketels. Stedin werkt hierbij op basis van strenge veiligheidseisen en in nauwe samenwerking met de lokale brandweer en onder toezicht van de veiligheidsregio.

“In Uithoorn onderzoeken we in de praktijk hoe wij ons bestaande aardgasnet geschikt kunnen maken voor waterstof. Gedurende een aantal weken stroomt er waterstof door de gasleidingen en verwarmen we de huizen met waterstof. Zo leren we over wat een ombouw van aardgas naar waterstof precies betekent voor ons als netbeheerder en voor de partijen waarmee wij samenwerken”, vertelt Marc van der Linden, CEO van Stedin. “Dat dit nu in de praktijk gebeurt is een mijlpaal voor Stedin. Het toont aan dat we de gebouwde omgeving, met de juiste stappen en een aantal aanpassingen in ons netwerk, technisch geschikt kunnen maken voor het gebruik van duurzame gassen en waterstof in de toekomst.”

Meer informatie over deze ombouw en andere waterstofprojecten van Stedin, zoals een uitlegvideo van dit project, vind je op: www.stedin.net/waterstof.