Isoleren enkelsteens muur, hoe doe ik dat?

Artikel delen

Bij het isoleren van een enkelsteens muur in bijvoorbeeld een oudere woning of enkelsteens garage, zijn verschillende mogelijkheden toe te passen. In dit artikel nemen we de verschillende mogelijkheden onder de loep. Tot slot aandacht voor het isoleren van het dak van een garage of schuur en het isoleren van een houten schuur in het algemeen.

Isoleren enkelsteens muur

Een enkelsteensmuur heeft niet de beschikking over een spouwmuur die vocht reguleert. Hierdoor ontstaan vochtproblemen en kunnen schimmels hun slag slaan. Dit draagt natuurlijk niet bij aan het wooncomfort en is ongezond. Om dit op te lossen kan je de enkelsteens muur op twee manieren isoleren: isoleren vanaf de buitenkant of kiezen voor isoleren van de enkelsteens muur vanaf de binnenkant van de woning of garage.

enkelsteens muur

Isoleren enkelsteens muur: vanaf de buitenkant

Vanaf de buitenzijde isoleren kan door isolatiemateriaal te plaatsen en het geheel met bakstenen opnieuw dicht te metselen. Je plaats dus eigenlijk een nieuwe gevel tegen de bestaande gevel. Ook kan je hier kiezen voor muurisolatie met steenstrips of pleisterwerk. Voordeel van het isoleren van de enkelsteens muur vanaf de buitenzijde is een flinke kostenbesparing op de energierekeing en een stijging van de woningwaarde omdat het gaat om een flinke upgrade. Omdat de werkzaamheden buiten plaatsvinden, heeft u weinig overlast. Nadelen zijn er ook: het is een relatief dure ingreep en er is een bouwvergunning nodig.

Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant

Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR. De voorzetwand wordt gerealiseerd door regelwerk aan te brengen op de bestaande muur en deze af te werken met gipsplaat. Groot voordeel van isoleren van de enkelsteens muur via de binnenzijde zijn de kosten. Die zijn relatief laag en vooral afhankelijk van gekozen isolatiemateriaal en oppervlak. Ook is uiteraard geen vergunning nodig.

Garage isoleren

Op de BouwTotaal redactie komen regelmatig vragen binnen hoe de enkelsteens muur van de garage te isoleren. Wie de mogelijkheden in de vorige alinea’s heeft gelezen, kan denk ik concluderen dat het vooral afhangt van het gebruik van de garage. Wordt de garage vooral gebruikt voor opslag of het stallen van de auto, kies dan voor isolatie aan de binnenzijde. Vochtproblemen worden verholpen en van isoleren ten behoeve van wooncomfort is geen sprake. Wordt de enkelsteens garage geïsoleerd omdat bijvoorbeeld een thuiskantoor gerealiseerd wordt, dan kan afhankelijk van budget isolatie via de buitenzijde wel een optie zijn.

werkplaats met gereedschap

Garage of werkplaats?

Dak garage isoleren

Kijk bij het isoleren van de garage niet alleen naar de muren, maar vooral ook naar het dak. Veel meer nog dan bij de woning zorgt het dak van de garage voor het grootste verlies aan warmte en problemen met tocht en vocht. Net als voor de muren geldt dat het dak van de garage ook via de buitenzijde en de binnenzijde geïsoleerd kan worden. Binnen zijn verschillende isolatiemethoden aanwezig maar zijn er spanten aanwezig, dan kunnen hier vrij eenvoudig isolatiedekens tussen worden geplaatst. Voordeel van het isoleren van het garage dak vanaf de buitenzijde is het meenemen van de dakconstructie. Hierdoor betrek je de dakconstructie bij de geïsoleerde schil waardoor er minder grote temperatuurverschillen ontstaan.

Isoleren houten schuur

Tot slot aandacht voor het isoleren van de houten schuur. Ook hier geldt dat de wijze van isoleren vooral afhankelijk is van het gebruik. Moet het een tuinhuisje worden welke je als oefenruimte of kantoor gebruikt of gaat het slechts om het stallen van tuingereedschap?

houten schuur

Het isoleren van een houten schuur gebeurt van binnenuit. Kies in eerste instantie voor het isoleren van de muren omdat deze het grootste oppervlak beslaan. Het dak van de schuur isoleren – en het zelfde geldt voor de vloer- is vooral van toepassing als de schuur als leefruimte gebruikt gaat worden waar iemand langdurig verblijft. Werk met houten latten waar het isolatiemateriaal tussen is te klemmen. Kies voor EPS, isolatiefolie, schapenwol; of glaswol. De laatste is favoriet vanwege de losse structuur en brandwerendheid, een aanrader. Laatste stap is het aanbrengen van een dampremmende folie en gipsplaten. Likje verf erover en de houten schuur is geïsoleerd.