Project in beeld

Artikel delen

Aardbevingsbestendig wonen

Het project De Hamplaats in Ten Boer is een vernieuwbouw-project waarbij de bestaande
woningen worden gesloopt en hiervoor in de plaats komen 24 identieke woningen, die de
stap maken van verwarmen met aardgas naar all-electric. In september 2019 is gestart met
de sloop en vernieuwbouw van de bestaande woningen.

Van aardgas naar all-electric in gaswingebied Groningen

huis met aircounit

Buitenunit overzicht

ketel

Binnenunit in nis

Bijzonder aan het project is het feit dat de bewoners zelf een voorstel hebben gemaakt voor hun nieuwe woning. Hierbij is een ontwerp gemaakt, waarbij de oorspronkelijke bouwvorm en inrichting bewaard is gebleven. Het uiteindelijke plan is vormgegeven door een eigen architect, bouwbedrijf en installateur. Ook zijn randzaken zoals infrastructuur, riolering en nutsvoorzieningen onderdeel van een gecoördineerd plan van aanpak.

De rol van de bewoner

De bewoner heeft bij de ontwikkeling van de ‘nieuwe’ Hamplaats een doorslaggevende stem gehad bij de snelle realisatie van het voorstel. In nog geen jaar tijd lag er een gezamenlijk plan van sloop naar vervanging door nieuwe houtskeletwoningen.
De nieuwbouwwoning is van buiten exact gelijk aan de bestaande woning. Op deze manier waren bestemmingsplanwijzigingen overbodig. Het grote verschil vind je aan de binnenkant: Van binnen is de woning ingericht naar de eisen van vandaag. Aardbevingsbestendig, energiezuinig en duurzaam. Voor verwarming en warm tapwater zijn de woningen voorzien van een all-electric warmtepomp.

De randvoorwaarden

Belangrijk bij het ontwerp van de woningen is om te kijken wat de financiële grenzen zijn en of er voldoende plaatsingsmogelijkheden zijn voor de verwarmingsinstallatie.
Het ontwerp De Hamplaats vroeg om een compact toestel voor zowel binnen-als buiten.

woonwijk vanuit de lucht

Overview

Wat vindt de bewoner?

De rol van de bewoner bij het kiezen van de verwarmingsinstallatie  is erg belangrijk geweest.
Tijdens bewonersavonden hebben de bewoners een werkende warmtepomp kunnen zien en horen. Dit gaf veelal de doorslag bij het kiezen van de verwarmingsinstallatie.
De keuze is bepaald op basis van goede en kosten efficiënte werking naast onderhouds- en bedieningsgemak.

De installatie

De toegepaste warmtepomp is een ATAG Energion M Compact: Een all-electric standalone lucht-water warmtepomp met geïntegreerde boiler met een opslagmogelijkheid van 180L warm water. Met dit toestel wordt de woning verwarmd, gekoeld en van warm water voorzien. De belangrijkste eigenschappen:

 • Hoog rendement – COP >5
 • Monoblock
 • Ingebouwde boiler van 180L
 • Snel warm water beschikbaar, dankzij de ‘Boost’-functie
 • Stille werking – 39,5 dB(A)
 • Subsidie (ISDE) €1800-€2400
 • Geschikt voor koppeling met zonne-energie/PV panelen
 • Zoneregeling mogelijk
 • Vermogensbereik 4-11kW
 • Werkingsgebied verwarmen: -20˚C tot +35˚C
 • Werkingsgebied koelen: +10˚C tot +43˚C

Werkingsgebied en geluid

Er is veel lawaai over geluid van de warmtepomp. Er bevinden zich op de Hamplaats 24 buitenunits, die relatief dicht bij elkaar geplaatst zijn. Het geluid blijkt in de praktijk mee te vallen, aangezien de units in een eigen nis zijn geplaatst. Ook de combinatie laag geluidsniveau en breed werkingsgebied – -/20˚C tot +35˚- geeft antwoord op de vraag maakt de warmtepomp lawaai. Het antwoord is: Er is veel lawaai over het geluid van de warmtepomp.

De samenwerkende partijen

De samenwerking tussen bewoner, projectontwikkelaar, aannemingsbedrijf, installateur en leverancier is doorslaggevend geweest bij de ontwikkeling van het project. Dit maakt de Hamplaats tot een voorbeeld voor de verdere vernieuwbouwoperatie van aardbevingsbestendige duurzame woningen in Groningen.

Bij de keuze voor de warmtepomp en zo ja welke is een juiste dimensionering de basis voor een goede installatie. Het moet duidelijk zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is. Als leverancier biedt ATAG ondersteuning bij het ontwerpen van de juiste installatie. Aan de hand van tekeningen, transmissieberekeningen en informatie over de afgiftesystemen wordt de installatie bepaald.

Het eindresultaat

De volledige afstemming van pre-engineering tot daadwerkelijke uitrol in combinatie met de rol van de woningeigenaar, heeft geleid tot een concept waar bewoners comfortabel en duurzaam kunnen wonen tegen lage verwarmingskosten. In een korte video  is te zien hoe de Hamplaats tot stand is gekomen.

Meer weten over duurzame verwarmingsoplossingen? ATAG Verwarming Nederland, salesdesk@atagverwarming.com / 0544-391777

RenovatieTotaal