Leegstaand kantoor omgebouwd tot zorgvoorziening

Artikel delen

Een verouderd, leegstaand kantoorgebouw uit de jaren tachtig in Capelle aan den IJssel is in tien maanden tijd door Dura Vermeer getransformeerd tot een aantrekkelijk en duurzaam gebouw. Het gebouw, ontworpen door KAW Architecten, biedt een veilig thuis voor vrouwelijke slachtoffers van geweld en uitbuiting. Opvallend is de gemoderniseerde gevel die het gebouw de hoekige aanblik van een diamant geeft.

panden

pand gevelOp de begane grond achter de vernieuwde houten plint bevinden zich de entree en alle publieke functies. Daarboven bevinden zich de kantoren, die ook dienen als buffer. Helemaal boven wordt veilig gewoond. De benedenverdieping heeft een open uitstraling met veel glas. Hogerop is de gevel meer gesloten met het zicht op interne activiteiten als therapie, groepsactiviteiten etc. Het gebouw is tot in de kleinste details toegesneden op de behoefte van de gebruikers. Met een aangename, stijlvolle en lichte (binnen-)sfeer bijvoorbeeld en een tuin vol groen. Veilig afgesloten zodat de bewoners met een gerust hart naar buiten kunnen.

Transformatie

De meest duurzame manier van bouwen, is niet bouwen. Door gebouwen opnieuw te bestemmen, wordt alle energie gebruikt die eerder al bij de bouw en productie van stenen en beton is verbruikt en weinig CO2 uitgestoten. Het betreffende kantoorgebouw stond leeg en was niet meer geschikt voor zijn functie. Transformatie naar een woonfunctie was op deze plek bovendien onmogelijk vanwege de bestemming.

Zonnepanelen

Bij de renovatie van de Veilige Veste is zo weinig mogelijk materiaal weggehaald. Daarnaast zijn alleen essentiële delen toegevoegd. Door het gebouw rondom te isoleren, heeft het aanzienlijk minder energie nodig. Op het dak liggen zonnepanelen en het pand is aangesloten op het warmtenet. Op het gebouw is verder een extra verdieping geplaatst, die optisch wegvalt door de nieuwe gevel die ervoor is geplaatst. Daardoor hoefde geen extra pand te worden bijgebouwd.

Flexibel

Mocht de belofte van een duurzame warmtebron voor het warmtenet in de toekomst niet worden ingelost, dan is het pand voorbereid om (zelfstandig) over te stappen op een warmtepomp. Als kantoorgebouw kent de Veilige Veste voorts een dragende structuur en lichte – makkelijk te verplaatsen – inbouwwanden. Eigenaar Fier kan bij mogelijke veranderingen in de organisatie tegen relatief lage kosten en weinig energieverbruik de indeling wijzigen.

Foto-credits: Scagliola Brakkee.