Eerste 82%-circulaire keukens bij renovatieproject Woonpartners

Artikel delen

Woonpartners plaatst tijdens een renovatie in Helmond als – naar eigen zeggen – eerste woningcorporatie in Nederland 24 circulaire keukens. Dat doet de Brabantse woningcorporatie in samenwerking met duurzaam ondernemer Chainable.

keuken

Bij de renovatie van het eigen kantoor afgelopen jaar heeft Woonpartners al volop ingezet op het hergebruik van materialen en producten. Daarnaast is er gebruik gemaakt van demontabele (losmaakbare) materialen, die in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Woonpartners geeft de opgedane kennis niet alleen in eigen ‘huis’ toe te passen, maar ook bij de huizen van haar huurders.

400 keukens per jaar

Bas Sievers, directeur-bestuurder van Woonpartners: “Wij vervangen jaarlijks zo’n 400 keukens. Keukens van zo’n 18 – 20 jaar oud die volledig op de afvalberg eindigen. Dit vervangingsproces is niet bepaald duurzaam en dat willen we graag verbeteren. We zijn dan ook blij dat we deze mooie stap kunnen zetten, samen met Chainable. We plaatsen een circulaire keuken van duurzame materialen en combineren dit met andere onderhoudswerkzaamheden in huis. Onze huurders zitten hierdoor slechts één keer in de verbouwingsdrukte en kunnen snel van hun ‘nieuwe’ circulaire keuken gaan genieten.”

‘Kitchen-as-a-Service’

Chainable ontwikkelde het ‘Kitchen-as-a-Service’- model, ook wel KaaS genoemd. Dit houdt in dat Woonpartners de keuken aankoopt en het onderhoud en service door Chainable wordt verzorgd. Alle materialen gaan aan het einde van de levensduur terug naar Chainable om de circulariteit te verzekeren, want Chainable maakt hier vervolgens weer nieuwe keukens van. De basis van de keuken gaat minstens 60 jaar mee; zoals het stalen frame en het granieten aanrechtblad.

Materialenkringloop

“Door de basis te laten staan kunnen we met minder plaatmateriaal en tegen zeer lage kosten de keuken een tweede en derde leven geven. Zo verlengen we de levensduur, besparen we materiaal, en besparen we kosten; een win-win-win’,” aldus Simon Rombouts van Chainable. “Tevens gaan bij een dergelijke ‘schilvervanging’ de componenten terug onze materialenkringloop in om deze opnieuw, in zo’n hoogst mogelijk waarde, te gebruiken. Zo sluiten we samen met Woonpartners écht de keten.”