Bewoners geven renovatieproject in Petten extra kleur

Artikel delen

Meedenken over de renovatie van je huurwoning. Zelf met ideeën komen en kiezen voor een uitstraling waar je als bewoner echt blij van wordt. Het gebeurde de afgelopen periode in Petten. Wooncompagnie, de architect en de bewonerscommissie bogen zich over het renovatieproject aan de Eriksstraat en Ir. de Vassystraat. Samen kwamen ze tot een duurzaam en uiterst kleurrijk ontwerp. ‘We waarderen het erg dat we mochten meepraten over dit renovatieplan,’ vertelt Robert Jan Bos van de bewonerscommissie.

V.l.n.r.. Robert Jan Bos, Jojanneke Kouw en Jeroen Snel.

V.l.n.r.. Robert Jan Bos, Jojanneke Kouw en Jeroen Snel.

Het renovatieproject, dat naar verwachting in maart start, is veelomvattend. Zo worden de daken van buitenaf geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. De buitengevels worden compleet ingepakt met een isolatieplaat, die wordt afgewerkt met een combinatie van stucwerk en steenstrips. De woningen worden voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met hoogwaardig isolatieglas. Verder wordt in de woningen een ventilatiesysteem aangebracht dat verse lucht naar binnenbrengt en vuile lucht afvoert, vanuit alle vetrekken. De woningen worden gasloos gemaakt en krijgen een warmtepomp, in combinatie met een bodembron. Op het dak komen zonnepanelen. Bouwbedrijf AC Borst Bouw uit Castricum voert het project uit, Ab101 Architecten uit Utrecht tekent voor het ontwerp.

‘De samenwerking met de bewoners is op een spontane manier ontstaan,’ zegt buurtconsulent Jojanneke Kouw van Wooncompagnie. “Architect Jeroen Snel kwam met een prachtig, eigentijds ontwerp. We legden het voor aan de bewonerscommissie die heel eigen ideeën had over met name het kleurgebruik.”

“We hadden als bewonerscommissie onze eigen visie op het eerste ontwerp,” zegt Robert Jan Bos. “Het gaat toch om de entree van ons dorp en dan mag een plan best wat kleur hebben. We hebben als commissie onze ideeën besproken en maakten die concreet in een grafisch ontwerp. De architect ging ermee aan de slag en kwam tot een indrukwekkend plan. Elk blok krijgt nu een eigen kleur.’ De gekozen vijf kleuren staan symbool voor Petten: blauw (zee), geel (strand), lichtgroen (duinen en dijken), oranje/rood (dorp, stenen) en groen (bos).