Verduurzaming en circulariteit: een praktische combinatie uitgelicht

Artikel delen

Je kunt er vergif op innemen dat als er steigers rondom woonblokken staan, dat de kappen aan de beurt zijn voor de verduurzamingsronde. CO2-vermindering, aardgasvrij, isoleren. Zomaar een aantal termen die aan het begrip ‘verduurzaming’ gehangen kunnen worden. Maar hoe zit het nu met die andere ambitie, circulariteit? En hoe is dit te combineren met de huidige verduurzamingsopgave? In Grave is circulariteit aan de orde bij dakrenovaties van huurwoningen van woningcorporatie Mooiland.

bouwplaatst

Voor woningcorporatie Mooiland voeren elk® en Hegeraat Leidekkersbedrijf de renovatie uit van diverse daken in onder andere het Brabantse Grave.

In opdracht van woningcorporatie Mooiland vormen elk® en Hegeraat Leidekkersbedrijf een samenwerkingsverband voor de renovatie van diverse daken in onder andere Grave, Noord-Brabant. De dakrenovaties staan in het teken van de verduurzamingsopgave waarbij werkzaamheden centraal staan als het verwijderen van asbest en het plaatsen van duurzame recyclebare isolatieplaten met een RC-waarde van 6.0 en het plaatsen zonnepanelen.
Naast de realisatie van de verduurzamingsopgave hebben beide partijen gekeken naar mogelijke andere duurzaamheidskansen voor het dak. “Op het gebied van het hellende pannendak laten wij ons adviseren door onze partner Luijtgaarden,” geeft Maikel Hegeraat, eigenaar van Hegeraat Leidekkersbedrijf, aan. “Zij volgen de circulaire ontwikkelingen op de voet en hebben zelfs concrete, maar vooral praktische en economisch verantwoorde oplossingen.”
“Circulair bouwen en renoveren is een onoverkoombare methode. Steeds vaker is het een onderwerp van gesprek wanneer we bij onze opdrachtgevers aan tafel zitten”, aldus Harm Rombouts van elk®. “Als we ons aan onze bedrijfsfilosofie willen houden, oftewel de beste willen zijn in ons werkveld en het onderhoud van vastgoed logischer en makkelijker maken, dan zullen wij ons moeten verdiepen in de materie rondom circulariteit en opzoek moeten naar praktische oplossingen, zonder gedoe. De vraag die we steeds willen beantwoorden, is: ‘Hoe vertalen we uw en onze duurzaamheidsambities naar concrete acties?”

kraan

In plaats van puinbakken worden er inruilrekken aangeleverd door Luijtgaarden, die op verreikkers kunnen worden gehaakt.

Circulair systeem

Corporaties zijn al jaren hard bezig met de verduurzamingsopgave die in het klimaatakkoord beschreven staat. Het project in Grave is daarin niet anders dan andere verduurzamingsprojecten, behalve het feit dat binnen dit project de combinatie met circulariteit is gezocht. Elk® heeft hiervoor naast Hegeraat ook Luijtgaarden als extra partner aan zich gebonden.
“Op het gebied van circulariteit hebben wij een circulair systeem ontwikkeld dat heel goed past binnen de duurzaamheidsontwikkelingen die momenteel spelen in de bouw,” geeft Jeffrey Jaspers, accountmanager bij Luijtgaarden, aan.
De laatste jaren zijn de circulaire ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt en dat heeft ervoor gezorgd dat ook Luijtgaarden het concept heeft doorontwikkeld. Inmiddels doen zij dit met het circulaire dakconcept voor dakpannen, waarbij ze streven naar een zo hoogwaardig mogelijke wijze van hergebruik van dakpannen. Het herleggen of doneren van dakpannen van renovatie- en sloopprojecten staat daarbij centraal. Uit ervaring weten ze bij Luijtgaarden dat circa 2/3 van de gebruikte dakpannen opnieuw ingezet kunnen worden op het dak en voor de overige 1/3 zoekt het bedrijf continu naar innovatieve oplossingen om de dakpannen zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken of te recyclen.

mensen op dak

Of de dakpannen nu in een container worden gegooid of in een rek gestapeld worden, blijkt in de praktijk niet veel meer moeite te kosten, blijkt uit het project in Grave.

Project Grave

“In samenspraak met Hegeraat en Luijtgaarden hebben we in Grave gekozen om kleinschalig te starten op het gebied van circulair renoveren, namelijk door alleen dakpannen te oogsten en te vervangen voor nieuwe keramische dakpannen. Bevalt deze aanpak ons? Dan is een volgende stap daarin om te kijken of we bestaande dakpannen kunnen herleggen en aanvullen”, aldus Rombouts van elk®.
Qua werk blijkt dat deze methode niet veel meer moeite kost dan voorheen, geeft Cas Hegeraat aan, medewerker van familiebedrijf Hegeraat Leidekkersbedrijf en zoon van eigenaar Maikel. “In plaats van puinbakken worden er inruilrekken aangeleverd, die ik op onze verreikkers kan haken. Aangezien het verzorgen van de rekken door de leverancier van de dakmaterialen gebeurt, heb ik ook niet te maken met een extra partij die ik bij het project moet betrekken”.
Max Hegeraat, broer van Cas en zoon van Maikel Hegeraat, mag de daad bij het woord voegen en staat zelf op het dak om de werkzaamheden te begeleiden en uit te voeren. “Of ik de dakpannen nu in een container gooi of in een rek stapel maakt voor ons niet veel uit. Ik moet zeggen dat het zelfs ergens goed voelt. Waar we voorheen de dakpannen in een grote puincontainer gooiden, weten we nu dat deze herbestemd worden. Is het niet op een project van onszelf of opdrachtgever, dan wel ergens anders in het land. Zo dragen we met z’n allen ons steentje bij!”
En dat lijkt op het eerste oog niet zo spannend, maar het resultaat is van groot belang. “Het verschil ten opzichte van ‘traditioneel’ renoveren zit hem in dit project in de waarborging van de reststroom van deze materialen middels certificeringen en de restwaarde die de oude dakpannen nog hebben,” zegt Jeffrey Jaspers namens Luijtgaarden. “Een volgende stap in circulair renoveren is inderdaad om het aanzicht in stand te houden door de oude dakpannen te hergebruiken als dakpan.”

Meer info: www.luijtgaarden.nl