Recycling oud dak bij aanleg nieuw blauw-groen dak
Consolidated, Derbigum en Stadgenoot slaan de handen ineen en recyclen voor het eerst in Nederland oude dakbanen bij de aanleg van een nieuw blauw-groen dak aan het J.F. Berghoefplantsoen in Amsterdam. Dit zorgt voor aardoliebesparing en CO₂-reductie.
Bij de aanleg van een nieuw blauw-groen dak bij sociale huurwoningen aan het J.F. Berghoefplantsoen in Amsterdam gaan dakspecialist Consolidated en leverancier Derbigum in samenwerking met woningcorporatie Stadgenoot de oude dakbanen recyclen en verwerken tot een nieuwe grondstof, Derbitumen. Deze grondstof wordt ingezet bij nieuwe duurzame en circulaire dakbedekking. Het is voor het eerst in Nederland dat dit op deze manier gebeurt.
Glenn Bosman, manager RGS van Consolidated, licht toe: “Op dit dak komen duurzaamheid en circulariteit mooi samen. We recyclen en hergebruiken vrijwel het gehele dak. Bovendien krijgt het dak een blauw-groene laag. De Duitse Architect en Innovator Thomas Rau zei: ‘Om circulair te worden, moeten we oefenen in doen wat nodig is’. Dat is precies wat we op dit dak doen.”
John Veerman, manager planmatig onderhoud van Stadgenoot, vult aan. “We dagen onze partners uit om bij te dragen aan onze ambitie; een CO₂-neutrale vastgoedportefeuille in 2050. Dat vraagt om creatieve, innovatieve oplossingen. Naast het isoleren van woningen en het opwekken van zonne-energie, halen we woningen van het gas af en vergroenen we daken. Ook zijn we bezig met het sluiten van kringlopen, plus het gebruik en hergebruik van steeds meer natuurlijke materialen. Door circulair aan de slag te gaan, kun je heel veel CO₂-uitstoot besparen en andere milieuschade voorkomen.”
Verwijderen & recyclen van het oude dak
Voor de vervanging van de dakbedekking wordt als eerste de grindlaag verwijderd die op het dak ligt. Daarna wordt de huidige dakbedekking en isolatie weggehaald. Deze worden dan hergebruikt en gerecycled. “Uit het gerecyclede materiaal halen wij een nieuwe grondstof: Derbitumen”, zegt John Poppelaars Directeur Derbigum Nederland. “Dankzij de samenwerking met Stadgenoot en Consolidated kunnen we de oude dakbaan terugnemen en deze weer verwerken in onze producten. Dit zorgt voor een mooie besparing op de aardolie en levert een CO₂-reductie op. Zo werken we samen aan een beter milieu en een betere toekomst.”
De infographic is hier te downloaden
Blauw-groene daken: droge voeten en een beter milieu
Een blauw-groen dak is een dak dat regenwater opvangt. Hiervoor worden kunststof kratjes gebruikt. Op deze kratjes worden plantjes aangebracht. De planten kunnen weer drinken van het regenwater in de kunststof kratjes. Voordeel van zo’n dak is dat er bij zware regenval veel water op het dak opgevangen kan worden zodat het niet allemaal tegelijk in het riool stroomt. Daardoor voorkom je dat het riool te zwaar belast wordt en bijvoorbeeld de straten vol komen te staan met regenwater. De aanleg van dit blauw-groene dak is onderdeel van het Amsterdamse project, RESILIO. Stadgenoot is een van de partners in dit project en realiseert 2300 m2 aan blauw-groene daken op sociale huurwoningen in Amsterdam.