Pomptruck 2.0 zet snelste tijd op circuit Zandvoort

Artikel delen

In de paddock van het circuit van Zandvoort heeft The Grinding Company vorig jaar in krap 4 uur 1200 vierkante meter betonnen vloer hersteld met behulp van de nieuwste pomptruck van Weber Beamix. Na een gedegen voorbereiding, zijn de voordelen – vooral op arbogebied – legio. Verslag vanuit de pitstraat.

De nieuwste pomptruck van Weber Beamix.

Aan de achterkant van de pitstraat op het Formule 1-circuit van Zandvoort, staat een geel-witte Scania truck van Weber Beamix op het nog vers ruikende asfalt. In de paddock – de plaats waar de raceteams aan hun bolides sleutelen – werken mannen in grijze truien van The Grinding Company verwoed aan het afplakken van randen en plinten. De betonnen ondervloer is in 4 dagen geschuurd en stofvrij gemaakt, waarna deze is geprimeerd. Een paar uur later ligt er een uiterst vlakke en slijtvaste eindafwerking. Met dank aan de nieuwste pomptruck van Weber Beamix, die in krap 4 uur 1200 vierkante meter zelfnivellerende cementgebonden industriële gietvloermortel, weberfloor 4610, de pitboxen in pompt. Het is een mortel met een zeer hoge slijtvastheid en mechanische belastbaarheid, speciaal voor het egaliseren en renoveren van bedrijfsvloeren. Dit product wordt toegepast als slijtvaste toplaag op beschadigde, versleten of in dit geval verregende betonvloeren.

Kant-en-klare gietvloermortel op 10 cm van de gietplek geleverd.

Na 4 dagen voorbereiden en 4 uur pompen, ligt de 1200 vierkante meter paddockvloer erin.

Voordelen

“Eigenlijk zetten we tegenwoordig standaard een pomptruck in bij werken van meer dan 8 ton aan mortel”, legt Rob Cornelisse van The Grinding Company uit. “De voordelen zijn dat je over het gehele oppervlak van een vloer dezelfde kwaliteit mortel kunt garanderen, dat je niet met zakken hoeft te sjouwen, niet op het werk hoeft te mengen, geen last van stof hebt en dat een vloer er in een halve dag in ligt.” Makkelijk, snel en zeker dus.
Eigenlijk kan Cornelisse maar één nadeel bedenken en dat is dat de pomptruck maar beperkt beschikbaar is. “Besteld is besteld. Je kunt niet zeggen, we storten die vloer morgen wel. Weber Beamix probeert hier wel altijd in mee te denken.” Daarnaast heeft Weber Beamix sinds een jaar twee pomptrucks ter beschikking, wat natuurlijk ook ten goede komt aan de planning.

Werken met een pomptruck is arbotechnisch veel beter.

Het werk van afgelopen jaar in de paddock betrof een renovatieklus. De veelvuldige regenval in de maanden januari en februari en het feit dat het dak toen nog niet dicht was, maakten dat de in eerste instantie gestorte vloer niet egaal genoeg was. Een verregende betonvloer, zogezegd. Om de vloer kwalitatief hoogwaardig op te leveren, koos opdrachtgever Vloer en Funderings Techniek B.V. voor weberfloor 4610 en schakelde daarop The Grinding Company in. “Het gebeurt vaker dat net opgeleverde vloeren, bijvoorbeeld in hoogbouw magazijnen en distributiecentra, niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Dit komt dan bijvoorbeeld door regenschade, omdat de vloer soms al gestort moet worden voordat het dak erop kan. Wij werken de vloer dan aan het eind van het bouwproces af met weberfloor 4610. Ook zien we vloeren die vlakheidsklasse 1 moeten hebben of vloeren die niet goed monolithisch worden afgevlinderd. Hiervoor heeft Weber Beamix ook meerdere industriële vloeroplossingen beschikbaar”, zegt Cornelisse.

‘Gentlemen, start your engines … ‘

Bulkwagen

Terwijl Cornelisse zijn verhaal doet, zet de operator van Weber Beamix de mobiele menginstallatie aan en rolt de slang uit. De pomptruck kan tussen de 6 en 24 ton kant-en-klare droge mortel meenemen, die op locatie perfect wordt gemengd en verpompt. En die hoeveelheid kan desgewenst worden verhoogd tot wel 200-300 ton wanneer er gebruik wordt gemaakt van een bulkwagen die de pomptruck op locatie komt bijvullen.
Terwijl de eerste vloeibare cementgebonden gietvloermortel door de slang stroomt en in een dunne laag over de paddockvloer vloeit, somt Cornelisse nog wat voordelen op. “Vroeger moest je dit werk doen met van die kleine 380-pompjes en tenminste 20 pallets met zakken met mortel”, roept hij boven het geluid van de vrachtwagenmotor uit. “Werken met een pomptruck als deze is – boven de 8 ton, dat is voor ons het omslagpunt – echt super. We bereiden zo’n vloer in 4 dagen voor, vervolgens komt de pomptruck aanrijden, slangen eruit en pompen maar. Na 4 uur ligt die vloer erin. Ideaal.”

Pomptruck 2.0

Weber Beamix bedient klanten al sinds 2008 met een pomptruck. Sinds januari 2020 rijdt er een tweede door de Benelux. “Na twaalf succesvolle jaren, werd het tijd voor uitbreiding van ons equipment”, aldus Paul Bonte van Weber Beamix. “De nieuwe, geconfigureerde pomptruck heeft een nog grotere meng- en pompcapaciteit dan zijn kleine broertje. Daardoor kunnen gietvloeren nog sneller, in dikkere lagen en op hogere verdiepingen worden aangebracht.”