Circulaire gevelrenovatie Mundus College Amsterdam

Artikel delen

In opdracht van onderwijsstichting Esprit is bouwbedrijf Salverda onlangs gestart met de gevelrenovatie van het Mundus College. De folie van de trespaplaten liet los en er was sprake van houtrot.

De gevelrenovatie wordt uitgevoerd in een bouwteam. Onderwijsstichting Esprit selecteerde de betrokken partners op basis van prijs en kwaliteit. Vanwege onze eerdere prestaties bij Fons Vitae Lyceum in Amsterdam mochten we aan deze tender meedoen.

Circulair en duurzaam

Bij deze opdracht is ook Erik van de Worp, onze projectmanager circulariteit betrokken.

Onderwijsstichting Esprit wil de trespaplaten hergebruiken. Een bestickeraar verwijdert de schroefgaten en rotte kanten, zaagt de platen op maat en brengt een nieuwe folie aan die minimaal twaalf jaar meegaat. Omdat Salverda niet genoeg platen heeft voor de hele school, worden ze alleen op de hoogbouw gemonteerd. De laagbouw wordt voorzien van nieuwe platen.

Bij de gevelrenovatie van het Mundus College worden verschillende duurzame oplossingen toegepast. Zo wordt er ook een groene gevel gerealiseerd, door aan de gevel bakken met diverse soorten planten erin te bevestigen. Dat levert het schoolgebouw een bijzondere uitstraling op, maar ook ruimte voor de natuur, wat zeker midden in een stad als Amsterdam van groot belang is.

De HSB-wanden worden voorzien van extra hout voor een betere isolatie. Lagemaat Sloopwerken levert dit hout, dat afkomstig is uit een gesloopt pand in Zaandam. Dit hout bleek qua formaat en lengte goed te passen bij dit project. Voor de isolatie wordt gebruik gemaakt van houtwol. Omdat houtwol niet op 1500 graden verwarmd hoeft te worden, komt er bij de productie veel minder CO2 vrij. De verwachting is dat het project eind september dit jaar wordt opgeleverd.