De herontwikkeling van de monumentale Leeuw brouwerij in Valkenburg

Artikel delen

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. In opdracht van Wyckerveste ontwikkelde MoederscheimMoonen een mixed-use omgeving met als onderdeel de herontwikkeling van de monumentale Leeuw brouwerij.

De herontwikkeling van de monumentale Leeuw brouwerij in Valkenburg

Over Par’Course

Par’Course bestaat uit een gastronomisch centrum in de oude brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. De herontwikkeling van het terrein was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek.

De geschiedenis van de Leeuw brouwerij

MoederscheimMoonenHet terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruitfabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein gekocht door de Aachener Export Brouwerij, die later verder ging als Leeuw bier. De jaren erna werd de fabriek steeds verder uitgebreid en groeide deze organisch, waarbij de bebouwing altijd ten dienste stond van het productieproces. In 2005 vertrok de brouwerij waarna de grote silo’s even later ook zijn meegenomen. Met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

De brouwerij als gastronomisch centrum

Om een duidelijke propositie voor Par’Course te definiëren koos Wyckerveste voor een thematisering in de gebouwen die perfect aansluit bij Valkenburg en de omgeving én een duidelijke toevoeging is aan het bestaande aanbod. Zo ontstonden de twee pijlers voor Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg. De Food Experience speelt zich af in de brouwerij, waar toekomstige horeca-concepten gehuisvest worden.

MoederscheimMoonen-ParCourse-Brewery

Het gebouw is de oosprong van het voormalige fabrieksterrein, met de rijksmonumentale watermolen als levend bewijs. De historische brouwerij is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en ontdaan van onbeduidende toevoegingen die door de jaren heen zijn gedaan. Hiermee is het gebouw teruggebracht tot het originele kernvolume wat bestaat uit de rijksmonumentale watermolen, de brouwruimtes en diverse bakstenen hallen.

De herontwikkeling van de monumentale Leeuw brouwerij in Valkenburg

Tussen de brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume is verwant aan het Shimano Experience Center ernaast en is bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie en op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten. De overige delen van de brouwerij zijn op verschillende manieren teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Er is een herkenbaar kleurverschil aangebracht tussen de originele witte brouwerij en bakstenen hallen. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca. In het interieur is gekozen om de gelaagdheid van de roerige historie te behouden om de horecaconcepten een industrieel en geleefd casco te bieden. Rondom het gebouw is er een verhoogd terras van betonelementen, afgebakend door rijk groen.

De herontwikkeling van de monumentale Leeuw brouwerij in Valkenburg

Project gegevens

Locatie: Valkenburg
BVO: 4.294 m2 (brouwerij) 15.000 m2 (Par’Course)
Opdrachtgever: Wyckerveste Adviseurs
Architect: MoederscheimMoonen
Constructeur: Palte B.V.
Installatieadviseur: Deerns B.V.
Bouw: Jongen Bouwpartners, Derckx, Bouwbedrijf Peeters & Pluminfra BV.
Fotografie: Bart van Hoek