Oud & Nieuw

Artikel delen

Missiehuis – Driehuis

Equilis gaat in overleg met de gemeente Velsen het voormalige Missiehuis aan de Driehuizerkerkweg in Driehuis ontwikkelen. Dit monumentale pand, op steenworp afstand van het duinlandschap van Zuid-Kennemerland, is oorspronkelijk gebouwd in 1924 als verblijf en opleidingsinstituut voor priesters. Vanaf 1974 werd het in gebruik genomen door de Koninklijke Marine als kazerne. Het complex zal een nieuwe (woon)bestemming krijgen.

Missiehuis

Het hoofdgebouw, kapel en paviljoen worden getransformeerd tot woongebouwen met 22 luxe koopappartementen en 23 sociale huurwoningen. De architectuur van de monumenten kenmerkt zich door rijk gedetailleerde roodbruine bakstenen gevels, ritmisch geplaatste ramen en een mansardedak met donkere dakpannen. Minimale ingrepen in de oude gebouwen maken het mogelijk om ruime en lichte appartementen te creëren met behoud van de monumentale architectuur. Daarnaast wordt op passende en eigentijdse wijze een nieuwe zuidvleugel aan het hoofdmonument gebouwd.

Missiehuis

Ten noorden en ten zuiden van de monumentale panden komen 35 rijwoningen. Deze woningen worden bekleed met traditionele baksteen en voorzien van een steil dak met een platte nok voor de plaatsing van zonnecellen. Houten details en zinken dakkapellen creëren een eigentijdse relatie met de dorpskenmerken van Driehuis. De hoekwoningen onderscheiden zich door een vlakke gevel met sprekende metselwerkdetails en een plat dak. Het bakstenen metselwerk is qua kleur en toon passend bij zowel de monumentale oude panden als bij het naastgelegen recent gebouwde complex Nieuw-Velserduin.

Het geheel moet volgend jaar gereed zijn.

Foto’s: Van Ommeren Architecten / Slokker Bouwgroep

RenovatieTotaal