Tweede leven met E-Board gevelsysteem

Artikel delen

Woningstichting ‘Thuis in Eindhoven heeft 195 huurwoningen een tweede leven gegeven. In het kader van verduurzaming kregen de woningen onder meer een nieuwe buitenschil. Met ECO-baksteenstrips op een E-Board®-gevelsysteem zijn ze kwalitatief en esthetisch weer helemaal up-to-date.

vandersanden gevelrenovatie

De Eindhovens wijk ‘t Ven bestaat voor een flink deel uit na-oorlogse grondgebonden woningen. Woonstichting ’Thuis uit Eindhoven bezit er 425 woningen die in 1948 zijn gerealiseerd. De bewoners hadden last van tocht, vocht, schimmel, geluid en hoge energielasten. Een deel van de woningen heeft daarom plaats gemaakt voor vervangende nieuwbouw, maar 195 woningen zijn duurzaam gerenoveerd. Dit is gefaseerd gebeurd, waarbij de laatste woningen in 2021 zijn opgeleverd.

Als onderdeel van het rijksbrede programma Aardgasvrije wijken heeft een bouwcombinatie van Huybregts Relou en Van Santvoort Bouw de 195 woningen gerenoveerd. De woningen kregen een compleet nieuwe geïsoleerde buitenschil en een nieuw dak met zonnepanelen. Bestaande kozijnen zijn vervangen en er is drievoudig isolatieglas geplaatst. De kruipruimte is ook geïsoleerd. Tevens zijn de woningen all-electric gemaakt. Al deze ingrepen leiden er toe dat de woningen gasloos zijn.

Nieuwe gevel

vandersanden gevel

De huurwoningen van Woonstichting ’Thuis uit Eindhoven voor en na de renovatie.

De corporatie hechtte veel belang aan het beperken van de impact voor de bewoners. Voor de nieuwe gevel viel daarom de keuze op het E-Board gevelsysteem van Vandersanden. Dit gevelsysteem kan aan de buitenzijde tegen de bestaande gevel worden aangebracht, zodat bewoners niet hoeven te verhuizen tijdens de montage.

De basis van het gevelsysteem bestaat uit een ATG-gecertificeerd EPS-paneel dat tegen de bestaande buitenmuur is aangebracht met mortellijm en slagpluggen. Omdat de woningen aardgasloos zijn was een goede isolatie belangrijk. Er is gekozen voor een isolatiedikte van 160 mm, met een Rd-waarde van 5,16 m2K/W. Dat is een stuk meer dan de nieuwbouw-eis van minimaal Rc 4,7 m2K/W in het Bouwbesluit.

Op de isolatieplaten zijn ECO-baksteenstrips aangebracht (zie kadertekst ‘Soorten strips’). Groot voordeel van het E-Boardsysteem is het geringe gewicht. Zo weegt traditioneel metselwerk circa 180 kg/m2. Het E-Board systeem weeg slechts 35 kg/m2. Je kunt dan echt heel licht bouwen en dat scheelt in funderingskosten, vooral bij minder draagkrachtige ondergronden. Maar belangrijk is ook dat metselaars fysiek veel minder worden belast.

Vandersanden

Er zijn nog meer duurzame voordelen: er is bijvoorbeeld minder materiaal, en dus ook transport, nodig. Verder zijn er geen geveldragers in de bouwlagen nodig of lateien boven ramen en deuren. Ook resteren er geen pallets, metselpuin en afvalspecie en dorpels hoeven niet te worden afgedekt. Tot slot ontstaat er geen witte uitslag op het metselwerk. Prettig is tot slot dat ook minder ervaren vakkrachten met dit systeem aan de slag kunnen. Ze krijgen eerst bij Vandersanden een cursus en het bedrijf komt ook langs op de bouwplaats om tips te geven. Het zal dan ook zeker niet de laatste woningcorporatie zijn die voor deze oplossing kiest.

E-Board past bij ieder bouwsysteem

E-Board is geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw en past bij ieder bouwsysteem, zoals beton, kalkzandsteen, houtskeletbouw en staalframebouw.

gevel vandersanden

E-Board is een systeem waarvan de isolatieplaat geen constructieve eigenschappen heeft. De plaat waarop de steenstrip wordt verlijmd heeft alleen een stevige en stabiele drager nodig, in de vorm van een steenachtige of betonnen wand of houten beplating.

Bij wanden in houtskeletbouw of staalframe moet men rekening houden met thermische werking. Om die op te kunnen vangen en scheuren in de gevelafwerking te voorkomen, heeft het E-Board een minimale dikte van 60 mm. De isolatiewaarde van deze plaat kan eventueel gecompenseerd worden in het achterliggende houtskeletbouw- of staalframebouwelement.

Tegen bestaande gevel

Een steenstrip is in materiaal slechts een vijfde van een volle baksteen. Dat geeft een forse besparing op grondstoffen en transport en CO2-uitstoot. Door het beperkte gewicht van 32 kg/m2 kan E-Board rechtstreeks aan een bestaande gevel worden gemonteerd. E-Board kan ook holle, bolle en niet-vlakke gevels tot 20 mm uitvullen. Bij renovatie hoeft het bakstenen buitenblad niet te worden gesloopt. Per project moet het buitenblad door een bouwkundig adviseur worden beoordeeld op zijn sterkte. Waar nodig kan dit buitenblad constructief worden versterkt met renovatieankers.

vandersanden

Soorten strips

Er is keuze uit gezaagde of op maat gemaakte strips. Zo kunnen er strips worden gemaakt door volle bakstenen te verzagen. Maar Vandersanden biedt ook ECO-baksteenstrips aan, die gevormd worden in mallen van 20 mm. Hierdoor daalt het grondstoffengebruik met 70% in vergelijking met de traditionele gevelsteen. Er is verder geen materiaalverlies en het productieproces is afvalvrij. Het energieverbruik daalt met 50%.

De strip wordt geleverd in Wasserstrich uitvoering, handvormuitvoering of strengpers. Ze zijn leverbaar in veel kleuren. Er is verder keuze uit de strekstrip, een hoekstrip en een U-strip. Voor de bovenzijde van de negge bij kozijnen kunnen hoekzoolstrippen en zoolstrippen worden gebruikt. Een ‘hanekam’ boven een raam is eveneens mogelijk. Ook gevarieerde gevels met penanten, bijzondere structuren en ronde vormen zijn geen probleem. Er kunnen zelfs complete figuren in het metselwerk worden gemaakt door te spelen met reliëf.

Vandersanden
www.vandersanden.com