“Hoogbouw en minerale steenstrip gaan prima samen”

Artikel delen

Een veelgehoord misverstand binnen de Nederlandse bouw is dat hoogbouw en de toepassing van steenstrips aan de gevel niet samengaan. “Het tegendeel is waar”, zegt Gerjan Teunis, Sales manager ETICS van DAW Nederland. “Met onze minerale steenstrips van Alsecco bieden we de opdrachtgever tien jaar lang verzekerde garantie zonder beperkingen ten aanzien van de hoogte van het gebouw.”

zandvoort

De terughoudendheid bij veel opdrachtgevers ontstaat volgens Teunis doordat ze op het verkeerde been zijn gezet door onjuiste publicaties over schadegevallen met steenstrips van een ander materiaal zoals keramische steenstrips. “Er zijn namelijk geen schadegevallen bekend. De verschillen tussen deze typen steenstrips zijn enorm groot. De minerale steenstrips, die we in onze eigen fabriek in Duitsland produceren zijn slechts 6mm dik en zijn met een gewicht van 6kg per vierkante meter inclusief lijm superlicht. Steenstrips van andere materialen zijn vaak veel dikker.”

Gepleisterd bouwen

Vanwege het lichte gewicht en andere producteigenschappen valt de geteste kwaliteit van minerale steenstrips onder BRL 1328. “Dat is de kwaliteitsrichtlijn voor gepleisterd bouwen. Een wezenlijk verschil met de kwaliteitseisen voor steenstrips van andere materialen.” De dunne steenstrips kunnen eenvoudig op de gevel gelijmd worden, waarbij de lijm tevens als voeg gebruikt wordt.

“Ondanks deze voordelen en de tien jaar niet aflopende garantie, afgegeven door de Stichting Gevelgarantie, merken we bij voorschrijvende partijen en gemeenten dat de angst voor mogelijk naar beneden vallende steenstrips overheerst. Een onterechte angst, die wij als kennispartner met uitgebreide kennis en documentatie graag weerleggen”, aldus Teunis.

DAW Nederland
www.dawnederland.nl