Energiezuiniger douchen met behoud van comfort

Artikel delen

Het wordt omschreven als het grootste energielek in de woning: het warme douchewater dat zo het putje en riool instroomt. Itho Daalderop heeft al vele jaren systemen om de warmte uit dit douchewater terug te winnen en te gebruiken om koud water voor te verwarmen. Mark Bussman, categoriemanager douche WTW’s: “We hebben de systemen verder doorontwikkeld. De nieuwste HR Douche WTW ES, die we recent op de markt hebben gebracht, heeft een door Kiwa gemeten rendement van 68,0% op 9,2 l/min (65,3% op 12,5 l/min).”

itho daalderopEen douche-WTW is een eenvoudige energiebesparende oplossing die zowel in de nieuwbouw als bij renovatie van woningen kan worden toegepast. Bussman: “In nieuwbouwprojecten is het heel eenvoudig; in feite hoef je slechts een paar meter douchepijp extra aan te leggen. En dan kunnen de bewoners ruim € 150,- per jaar (€ 0,25 per kWh) besparen (in geval van een eengezinswoning met 4 personen en een warmtepomp met een COP van 3). Bovendien stijgt het warm water comfort van de boiler of het voorraadvat en zou je mede hierdoor een kleinere boiler kunnen kiezen. Met de huidige energieprijzen kan de douche WTW al in 3 jaar worden terugverdiend.”

“Bij renovatieprojecten moet sprake zijn van een badkamerrenovatie, want je gaat geen tegelwerk verwijderen om dit systeem aan te leggen. Maar juist de badkamer krijgt bij menige woningrenovatie een revitalisering. Kijk dan niet alleen naar de keuze van keramische tegels, sanitair en comfortabele regendouche, kijk ook naar een douche WTW.”

itho daalderop

De douche-WTW’s van Itho Daalderop zijn volledig vervaardigd uit koper en hierdoor zijn ze zeer solide. Op de koperen buitenmantel van de Itho Daalderop Douche-WTW zitten hardgesoldeerde messing sanitair-wateraansluitingen. Rechte puntstukken kunnen er direct op aangesloten worden, zonder noemenswaardig risico dat de schroefdraad wordt beschadigd of dat de aansluiting scheurt. Het systeem is ook legionella-veilig en voldoet aan de eisen van het drinkwaterbesluit.

Itho Daalderop
www.ithodaalderop.nl