Rendement douchegoot met warmtewisselaar

Artikel delen

Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet je voordeur, je dak of je raam de grootste energievreters zijn, maar de riolering. Want aan de riolering verlies je de meeste warmte in je huis. Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat je de warmte van de douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het gebruikt kan worden voor de opwarming van je kraanwater.

Tekst: Pieter Goossens, ACO

wtw douchegoot

Waarom en wanneer douchegoot met warmtewisselaar

Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) combineert het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot in je badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Een dwtw kun je installeren op het moment dat je een badkamer gaat verbouwen, deze graag duurzamer wil maken energie wil besparen. Kortom, een dwtw is te installeren in de nieuwe en te renoveren badkamer. Een klassieke WTW-douchepijp is vaak lastig te plaatsen als de woning eenmaal gebouwd is. Met een ShowerDrain X is door middel van een kleine opstort (gemiddeld 7 cm) de goot makkelijk in te bouwen.

Hoe werkt de wtw-douchegoot?

Het principe van de ShowerDrain X wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitgewisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in deze wtw-douchegoot is ingebouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

Veilige wtw-douchegoot

In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn Legionella preventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.

Maar wat is nu het rendement van zo’n dwtw?

De gemiddelde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met een ACO ShowerDrain X halveren zodat je met een gezin van 4 personen 190m3 gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een flink bedrag op. Bereken zelf de terugverdientijd met de nieuwe WTW-douchegoot calculator.

ACO
www.aco.nl/wtw