Verbouwing kantoorpand tot studentenhuisvesting in Leeuwarden

Artikel delen

In Leeuwarden wordt een deel van een voormalig KPN kantoorpand omgebouwd tot 183 zogeheten ‘City Lofts’, bedoeld voor studenten. De klus wordt gerealiseerd door Aannemingsmaatschappij Friso in opdracht van XIOR Student Housing. De verbouwwerkzaamheden van de City Lofts, die zijn ontworpen door Adema Architecten, zijn begin mei opgestart.

citylofts

Het gaat om de verbouw van een gedeelte van het KPN-gebouw aan de Tweebaksmarkt in de binnenstad van Leeuwarden, waarvan een klein gebouwdeel in gebruik genomen blijft door KPN zelf. Het ontwerp bestaat uit twee aparte invullingen voor het gebouw. Een uitbreiding van Post-Plaza Hotel & Grand Café aan de voorzijde van het gebouw, dat wordt uitgevoerd door Friso-dochter Jurriëns Noord, en de 183 studenteneenheden voor XIOR aan de achterzijde van het gebouw. De woningen zullen zich kenmerken door de hoge plafonds met een industrieel karakter. Ze worden voorzien van een open keuken en badkamer met toilet. De gemiddelde woonoppervlakte van de woningen wordt 23 m2.

citylofts

De meeste werkzaamheden worden inpandig uitgevoerd, waardoor de authentieke uitstraling van het pand behouden blijft. Hier en daar worden in de gevel en in het dak plaats gemaakt voor ramen om meer lichtinval te realiseren. Aan de kant van de binnentuin wordt een nieuwe entree gemaakt. De balkons op de derde verdieping worden inpandig gerealiseerd. De verwachting is dat de woningen in de zomer van 2023 worden opgeleverd.