Tweede leven voor appartementencomplex in Hoensbroek

Artikel delen

Het appartementencomplex ‘Op den Theulder’ van woningcorporatie Woonpunt aan de Markstraat in het Zuid-Limburgse Hoensbroek was na 50 jaar toe aan een grondige opknapbeurt. Het aanzicht van de flat met 121 appartementen was in de loop van de decennia verrommeld. Bovendien was de flat nog niet op een energetisch goed niveau gebracht. Alle reden voor een flinke renovatie, die op een bijzondere wijze is uitgevoerd: niet verdieping na verdieping (dus horizontaal), maar beuk voor beuk, dus verticaal. En dat was goed bedacht, zowel voor het renovatieproces als voor de laagste impact voor de bewoners.

Auteur: Harmen Weijer

zoontjens

Het appartementencomplex ‘Op den Theulder’ van woningcorporatie Woonpunt in Hoensbroek was na 50 jaar toe aan een grondige opknapbeurt.

Het appartementencomplex in Hoensbroek is een bijzondere galerijflat, die bestaat uit deels 4 hoog en deels 7 hoog lagen. Mede door die grootte is ervoor gekozen het project op te delen in kleine fasen, vertelt Bram Hasselmann, hoofd bedrijfsbureau van Janssen de Jong OnderhoudPlus, die de klus heeft uitgevoerd. “Zo blijft het vooral voor de bewoners, maar ook voor opdrachtgever Woonpunt en ons uitvoeringsteam behapbaar. Dit betekent dat wij de appartementen volgens een verticale routing hebben gerenoveerd. Dat hebben we uitgevoerd in strengen van 4 appartementen en strengen van 7 appartementen.”

zoontjens

De renovatie, die gedaan werd in kleine fasen, is in een verticale routing uitgevoerd. Dit omdat ook de badkamers, toiletten en keukens zijn gerenoveerd en de leidingen daarvan in een verticale schacht ook zijn vervangen.

zoontjensDe ‘verticale’ aanpak levert een aantal voordelen op, legt Hasselmann uit. “Het werkgebied blijft beperkt en de werkzaamheden zijn in bewoonde toestand uitgevoerd. De bewoners konden ’s avonds altijd terugkeren naar hun eigen woning. Hierdoor is de belasting voor bewoners minimaal.”

Leidingwerk

De verticale aanpak heeft ook technische voordelen. De appartementen die boven elkaar gepositioneerd zijn, maken gebruik van twee leidingschachten, waarbij koud en warm water wordt vervangen. Deze leidingschachten zijn alleen te bereiken vanuit het appartement zelf. Hasselmann: “Door volgens een verticale routing te renoveren, zijn wij in alle boven elkaar gelegen appartementen tegelijkertijd aan het werk, waardoor de koud- en warmwaterleidingen in de schachten eenvoudig vervangen kunnen worden. Als we horizontaal zouden werken, zouden we in meerdere schachten tegelijkertijd aan het werk zijn. Dat komt ook omdat we in 85 van 121 appartementen de badkamer, keuken en toilet – BKT – hebben vervangen. In de overige appartementen was dit al eerder uitgevoerd. Al het leidingwerk van deze ruimten komt in de schachten uit. Als je dan begint met renoveren in een laag appartementen, kijk je ook naar het leidingwerk boven en onder. Dat kun je niet in stukjes doen, daarin moet je verticaal doorpakken.”

zoontjens

Het Zoontjens systeem is demontabel. Daardoor zijn de dilataties altijd bereikbaar.

Dankzij een goede voorbereiding is de renovatie per streng snel uitgevoerd. Hasselmann: “We konden de renovatie per woning (buitenschil inclusief binnen en BKT’s) in 13 werkbare dagen uitvoeren dankzij leanplanning. Daarbij hebben we de woningen van buiten en van binnen compleet gerenoveerd. De kozijnen zijn geheel vernieuwd en de puien zijn geïsoleerd. Daarmee is het comfort niet alleen omhooggegaan, maar is het complex flink verduurzaamd. Dankzij die betere isolatie, de toevoeging van zonnepanelen en een hybride warmtepompsysteem heeft de flat nu energielabel A+. Er is gekozen voor twee grote warmtepompen op het dak, waarmee de woningen via convectoren worden verwarmd én gekoeld. De radiatoren hebben we dus uit de woningen gehaald en daarvoor zijn convectoren in de plaats gekomen. De cv-ketels hebben we nog wel behouden. Deze waren ook nog niet al te lang geleden vernieuwd, dus het zou zonde zijn om deze uit het complex te verwijderen. Nu worden de ketels ingezet als er een piek warmtevraag is, wanneer het echt koud is en de warmtepomp het niet alleen redt.”

zoontjens

Rolstoeltoegankelijke woningen

Eén van de wensen van Woonpunt is het rolstoeltoegankelijk maken van 12 woningen in het appartementencomplex. Daarvoor zijn enkele woningen omgebouwd tot rolstoeltoegankelijke woningen (4-sterren woningen genoemd). Dat werd mogelijk door een wand weg te halen en zowel het toilet als een gedeelte van het gangetje bij de badkamer te betrekken. Hierdoor is een woning gecreëerd met voldoende bewegingsruimte voor een rolstoelgebruiker.

ophoging

Dankzij de ophoging kunnen bewoners veilig in en uit hun woning lopen, bijvoorbeeld met een rollator.

rollatorJanssen de Jong OnderhoudPlus heeft bij de aanbesteding van deze opdracht nauw samengewerkt met Engelman Architecten. “Ons ontwerp was erop gericht om het bestaande aanzicht vooral te verbeteren maar niet helemaal op de kop te gooien”, vertelt architect Piet Laumans van Engelman Architecten. “We hebben vooral het verrommelde aanzicht van de galerijen en balkons aangepakt. Door bijvoorbeeld de betonnen vloeren weer fris wit te laten schilderen, ontstaat een nieuwe, veel strakkere uitstraling. Bovendien hebben we alle balustrades verwijderd en vernieuwd, zowel aan de galerijkant als van de balkons. Daarbij hebben we de bewoners zelfs een ‘kadootje’ gegeven, want we hebben in ons ontwerp die balustrades iets naar buiten laten kantelen. Daardoor krijgen ze meer ruimte op hetzelfde balkon.”

Galerijen en balkons aangepakt

De vloeren van de galerijen en balkons zijn ook volop aangepakt, want deze verdienden een make-over. Daarnaast waren ze niet gelijkvloers met de woningen. Laumans: “Dat was een van de belangrijkste eisen van Woonpunt om aan te pakken, een integrale transformatie en een gebouw zonder drempels. De oplossing is gevonden in het systeem van Zoontjens. En bovendien sluit dit systeem perfect aan op de maat van de galerijen en balkons, namelijk 1 meter 20. Daardoor kon er heel efficiënt mee gewerkt worden door Zoontjens.”

balkons zijn gelijkvloers gemaakt

Ook de balkons zijn gelijkvloers gemaakt en zien er weer spic en span uit. Goed te zien is dat de balustrades iets naar buiten kantelen. Daardoor krijgen ze meer ruimte op hetzelfde balkon.

De werkzaamheden aan de galerijen en balkons zouden aanvankelijk tegelijkertijd meelopen met die van Janssen de Jong OnderhoudPlus. “Maar dat is door omstandigheden toch later gedaan, nadat wij de werkzaamheden binnen en buiten in een streng hadden afgerond”, vertelt Bram Hasselmanns van Janssen de Jong OnderhoudPlus.

Gaston van der Heijden, accountmanager van Zoontjens, voegt toe: “Het was een fijne samenwerking met alle partijen. We werkten echt als een projectteam. Het voordeel van ons systeem is dat het een open en droog systeem is. Daardoor zijn we niet weersafhankelijk, kunnen we in fases werken én is het meteen beloopbaar. We konden zodoende redelijk in het stramien mee.”

galerijflat

Dankzij de renovatie is de galerijflat gemoderniseerd, van binnen én van buiten.

De renovatie is in minder dan een jaar uitgevoerd, van binnen en buiten. “We zijn in mei 2021 gestart met het opleveren van de modelwoning. Eind februari zijn alle woningen gerenoveerd opgeleverd, en eind maart ook de algemene ruimten”, aldus Hasselmann.

Het resultaat is een geheel up to date galerijflat, die qua comfort en duurzaamheid de komende jaren weer te gebruiken is. De bewoners hebben minder last van tocht en hebben een nieuwe keuken, toilet en badkamer. Tezamen met gelijkvloerse galerijen en balkons en een strakker, modernere look is de jaren zeventig flat in één keer weer helemaal van deze tijd: duurzaam en veiliger.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonpunt, Maastricht
Aannemer: Janssen de Jong OnderhoudPlus, Venlo
Uitvoerder ophoogsysteem galerijen/balkons: Zoontjens, Tilburg
Ontwerp: Engelman Architecten, Roermond
Bouwtijd: mei 2021 – maart 2022

Zoontjens
www.zoontjens.nl