Zo stel je een offerte op voor renovatiewerk bij een VvE

Artikel delen

Als renovatieprofessional krijg je met allerlei verschillende partijen te maken. Voor de renovatie van een appartementencomplex loopt het contact meestal via een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze organisatie komt op voor de gemeenschappelijke belangen van eigenaren van woningen in het gebouw. Hoe zorg je ervoor dat jouw offerte goed past bij de verwachtingen van een VvE?? We vertellen het je in dit artikel.

equote

1. Zorg dat je offerte duidelijk en compleet is

De kans is groot dat de VvE offertes bij verschillende bedrijven opvraagt en vergelijkt. In de bouw is dat de gewone gang van zaken. Zorg er dus voor dat jouw offerte duidelijk en compleet is, zodat de vereniging weet waar het aan toe is en eerder geneigd is om jou de opdracht te gunnen.

Vaste onderdelen

Vaste onderdelen die in de prijsopgave moeten komen te staan zijn bedrijfsgegevens (naam, adres, btw- en bankrekening), de gegevens van de klant, de datum, het offertenummer en het uurloon of de totaalprijs.

Specificeer daarnaast de kosten, zodat duidelijk is wat de prijs is van bepaalde producten of diensten. Beschrijf ook duidelijk wat je voor de genoemde prijs gaat doen. Neem een  geldigheidsduur, een verwijzing naar de algemene voorwaarden en je handtekening erin op. Met zo’n geldigheidsduur weet je beter waar je aan toe bent.

2. Vermeld extra nuttige informatie en bijzondere zaken

Voor een VvE is het prettig om te weten hoe lang de werkzaamheden gaan duren, zodat dit voorafgaand aan alle bewoners gecommuniceerd kan worden. Maak daarom een planning met een geschatte begin- en einddatum per klus. Wil je het nog preciezer maken, kun je ook de lengte van de werkdagen en het aantal werknemers dat langskomt in de offerte opnemen.

Daarnaast is het handig om de contactpersoon bij de VvE te laten weten waar diegene terecht kan met vragen of bij onverwachte omstandigheden. Vermeld het ook in de offerte als er werkzaamheden zijn waarvoor bewoners hun huis uit moeten.

Hoe gedetailleerder, hoe beter. Heb jij een vaste, kwaliteitsleverancier voor bepaalde materialen? Neem deze informatie dan ook mee in de offerte. En geef je een korting, omdat een groot aantal woningen tegelijk wordt gerenoveerd? Dit kan een VvE over de streep trekken om voor jou te kiezen.

Adviseer ook over eventuele energiebesparende renovaties die je uit kunt voeren. Als de bewoners hun energie vergelijken, zijn ze na de renovatie misschien wel goedkoper uit. Een VvE zal daar waarschijnlijk oren naar hebben.

3. Reageer zo snel mogelijk

Er is veel concurrentie in de bouw. Als je een aanvraag krijgt voor een offerte, kun je er vanuit gaan dat deze ook bij concurrenten is gedaan. Laat daarom meteen aan je potentiële klant weten dat je de aanvraag in goede orde hebt ontvangen en dat je zo snel mogelijk een prijsopgave stuurt.

4. Neem de tijd

Neem de tijd om een goede offerte op te stellen, zodat hij niet meteen in de prullenbak verdwijnt. Informeer de volgende dag of de klant hem heeft ontvangen en nog vragen heeft. Zo kun je eventuele twijfels al meteen wegnemen. Door jezelf goed te pitchen en te laten zien dat je kundig bent, creëer je extra kansen om de klus te krijgen.