‘Gespikkeld’ appartementencomplex Zwolle gerenoveerd

Artikel delen

Vier appartementenblokken uit de jaren zestig in Zwolle-Noord worden gerenoveerd. Het gaat in totaal om 72 appartementen, waarbij ongeveer de helft van de appartementen van woningcorporatie SWZ is. De andere appartementen hebben een particuliere eigenaar. Heijmans voert de werkzaamheden uit, die in juli is gestart en halverwege oktober klaar moet zijn.

De vloeren van de bergingen, buitenmuren en bovenste verdiepingsvloer worden geïsoleerd. Het oude glas wordt vervangen voor nieuw hoog rendement glas. Ook de brandveiligheid wordt verbeterd. Er komt een nieuw ventilatiesysteem en elk appartement krijgt 5 zonnepanelen.

Huurders krijgen de mogelijkheid om elektrisch te koken en de geiser wordt vervangen door een boiler. Hiermee wordt het appartement gasloos. Verder worden de radiatorkranen en radiatoren vervangen. De huurder kan ook kiezen om de keuken te vervangen.

Samenwerking

Tot voor kort was het vrijwel onmogelijk om een VvE-gebouw te verduurzamen, omdat VvE’s hier over het algemeen niet de financiële middelen voor hebben. Door een intensieve samenwerking tussen het bestuur van de VvE’s, SWZ, aannemer Heijmans en financier Energiefonds Overijssel is de verduurzaming wel mogelijk geworden. Uniek in dit project is dat vrijwel alle leden van de VvE overtuigd waren van het belang tot verduurzaming. Dit leidde tot een bijna unaniem besluit voor verduurzaming.

“We zijn zeer blij dat dit gelukt is”, vindt Nico van der Beek, projectmanager bij SWZ. “Door de verduurzaming wordt de energierekening van de bewoners flink verlaagd, wat zorgt voor lagere woonlasten”.

Joost Vlot, Investment Manager bij Energiefonds Overijssel zegt over het project: “Je ziet niet vaak dat het belang van verduurzaming gedragen wordt door zowel particuliere eigenaren, de woningcorporatie en de huurders gezamenlijk. De VvE’s Hogenkampsweg laten zien dat dit mogelijk is.”

Bron: SWZ