Tekorten aan duurzame materialen verder toegenomen

Artikel delen

Veel bedrijven in de duurzame energie kunnen de extreme vraag naar zonnepanelen, isolatie en warmtepompen steeds moeilijker bijbenen. Driekwart van de bedrijven heeft last van tekorten aan materiaal. Bovendien zijn de levertijden bij 85 procent van de bedrijven sinds eind 2021 verder toegenomen, bij een kwart zelfs tot meer dan een half jaar. Ook het tekort aan vakmensen is een probleem.

Isolatiemateriaal

Dit blijkt uit een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) van begin juni. Aan de enquête namen 80 bedrijven deel. Door de Russische invasie in Oekraïne zijn energieprijzen verder gestegen. Daardoor is de vraag naar onder meer zonnepanelen, isolatie en warmtepompen verder toegenomen. Bij bijna 60 procent van de respondenten is de omzet in de eerste jaarhelft meer dan 10 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij een kwart zelfs meer dan 25 procent.

Maar dat succes heeft een keerzijde: driekwart van de bedrijven geeft aan last te hebben van de schaarste aan materialen. Met name omvormers, warmtepompen (of onderdelen), elektronische componenten en zonnepanelen zijn schaars. Bij meer dan de helft van de respondenten levert dat enkele maanden vertraging op in de levering van producten. Bij ruim een kwart is de vertraging zelfs meer dan een half jaar.

Als voornaamste oorzaken van de materialenschaarste worden genoemd de snelle stijging van de vraag en de hoge prijzen. Sommige materialen zijn bovendien schaars, doordat ze voor vele toepassingen nodig zijn (zoals computerchips). Bedrijven ervaren verder grote verschillen in de snelheid waarmee grondstoffen en materialen geleverd kunnen worden. Dat maakt het lastig om te plannen. Als een onderdeel niet beschikbaar is, kan soms een veel groter project niet afgerond worden. Veel bedrijven hadden flinke voorraden, maar die worden de afgelopen maanden minder goed aangevuld.

Bij 85 procent van de respondenten is de levertijd aan klanten in de eerste helft van dit jaar langer tot veel langer in vergelijking met het halve jaar ervoor. Een levertijd van enkele maanden voor de meest verkochte producten is normaal geworden bij de helft van de bedrijven. Bij 15 procent van de bedrijven duurt het leveren van het meest verkochte product nu zelfs meer dan een half jaar.