Kerkgebouw in Made getransformeerd tot nieuw ontmoetingscentrum

Artikel delen

Het hart van het Brabantse Made wordt getransformeerd. Centraal punt van dit hart is de eeuwenoude Sint-Bernarduskerk. Deze kerk is gebouwd in 1870, maar is eigenlijk nog ouder want de voorganger van de kerk stamt uit 1796. Deze werd in 1841 na nog geen 50 jaar dienst alweer vergroot. Echter, bleek de kerk zelfs na deze uitbreiding nog altijd te klein voor de rooms-katholieke gemeenschap. In 1870 werd door de bouwpastoor daarom de opdracht gegeven aan architect J. Verheijen om een nieuw neogotisch kerkgebouw te ontwerpen.

Het ontwerp is gebaseerd op de rooms-katholieke kerk in het nabijgelegen Raamsdonksveer. Vanwege de hoog uitgevallen kosten is de kerktoren, waarvan de al gegoten fundaties nog altijd zichtbaar zijn, niet afgemaakt. Als alternatief werd er gekozen voor een goedkopere daktoren.

Sinds die tijd zijn er diverse aanpassingen, opknapbeurten en renovaties geweest aan het gemeentelijke monument. De Vijf Heiligen Parochie (waaronder de kerk valt) heeft door dalend kerkbezoek een gebouwenplan moeten presenteren waarbij op termijn een aantal kerken zou moeten sluiten, waaronder de Bernarduskerk.

Het kerkgebouw krijgt nu een nieuwe bestemming, waarvoor wel een flinke verbouwing moet plaatsvinden. Na onderzoek van BOEi en ontwerp van Oomen Architecten start Bouwbedrijf Breda met deze metamorfose.

Vanaf het najaar van 2023 gaat het gerenoveerde kerkgebouw onderdak bieden aan culturele en sociaalculturele verenigingen, een consultatiebureau, kinderdagopvang, de bibliotheek en een theaterzaal. Daarna zal de huidig sociaal-cultureel centrum Mayboom worden gesloopt.

Het gebied rondom de kerk krijgt een kwaliteitsimpuls met 55 nieuwe woningen en een opgeknapt Gaymansplantsoen. Deze woningen zullen gefaseerd worden gebouwd in de komende jaren (www.hartvanmade.nl). De kapel op de hoek van de Kerkstraat en de Kloosterstraat blijft behouden en neemt op termijn de kerkelijke functie van de Bernarduskerk over.