Snel en creatief renoveren met hardschuimplaten of sneldrogende lijmsystemen

Artikel delen

Bewoners willen tijdens een renovatie zo snel mogelijk de ruimtes weer in gebruik kunnen nemen. Aannemers willen wachttijden tussen verschillende opeenvolgende toepassingen daarom zoveel mogelijk beperken.

Nat of droog

De laatste jaren zijn de mogelijkheden om snel te renoveren toegenomen. Afhankelijk van de wensen en eisen kan allereerst een keuze worden gemaakt tussen “natte” en “droge” systemen. Bij de eerste worden mortels toegepast, de tweede omvat hardschuimplaten en douche-elementen. Tegenwoordig zijn complete tegellijmsystemen verkrijgbaar die bestaan uit snel drogende producten, van primer tot tegellijm en voegmortel. Met deze sneldrogende varianten kunnen de verschillende toepassingen elkaar in snel tempo opvolgen.

XPS-hardschuimplaten: renovatie zonder slopen

Nog meer gemak kan de droge methode bieden. Vooral bij kritische ondergronden die onder normale omstandigheden gesaneerd zouden moeten worden. Slopen van onderdelen van de oude wand of vloer is niet nodig bij toepassing van hardschuimplaten of douche-elementen. Aan creativiteit worden hierbij geen grenzen gesteld: de platen zijn in vele maten en vormen verkrijgbaar. Het materiaal kan zelfs worden gebruikt om in sauna’s ronde banken te construeren. En de warmte-isolatie van de platen is mooi meegenomen.

Er zijn platen in diverse formaten en diktes van 4 tot 50 mm, zodat, afhankelijk van de toepassing, het meest geschikte materiaal gekozen kan worden. Het systeem is geschikt voor wand en vloer, binnen en buiten. Door verlijming of mechanische verankering op regelwerkwanden, vindt de bevestiging plaats. De platen worden probleemloos op maat gesneden. Montage is eenvoudig door het geringe gewicht.

XPS-platen hebben boven EPS-elementen het voordeel dat ze standaard waterdicht zijn, zodat meteen betegeld kan worden. Een aparte waterdichtingsvoorziening is dus niet nodig. Alleen in het sproeibereik van baden en douches moeten de aansluitingen worden afgedicht met een waterdichtingspasta gecombineerd met kimband, hoekstukjes en waterdichtingsmanchetten voor buisdoorvoeren.

Douche-elementen met geïntegreerde afvoer

Vloerelementen voor drempelvrije douches complementeren de snelbouwsystemen in badkamers. De aangeboden types bieden steeds meer keuzemogelijkheden, gebruiks- en montagegemak. Eenvoudige versies in standaard maten hebben vaak al een ingebouwd afschot en geïntegreerde afvoer. De afvoer is dan variabel instelbaar, afhankelijk van de tegeldikte.

pci-afbouw
www.pci-afbouw.nl