Duurzame zonnestroom voor eerste groep huurders hoogbouw in Delft

Artikel delen

Dankzij een samenwerking met Delen Duurzame Energie (DDE) en de energiecoöperatie ‘DDE Vidosol’ kan nu een eerste groep huurders van hoogbouwcomplexen bij woningcorporatie Vidomes profiteren van duurzame zonnestroom via Greenchoice.

Delft, 7 maart 2023  ‘Aansluitfeestje zonnepanelen’, aan de Laan van Van der Gaag 44 in Delft.

In de afgelopen maanden plaatste de energiecoöperatie DDE Vidosol 368 zonnepanelen op drie Delftse hoogbouwcomplexen aan de Crommelinlaan, de Conradlaan en Laan van van der Gaag. Samen wekken ze ongeveer 120 MWh per jaar op. DDE Vidosol levert de zonnestroom tegen een gereduceerd tarief aan de huurders van deze hoogbouwwoningen. Met de aansluiting van de zonnepanelen op het stroomnet voegt Vidomes een volgende etappe toe aan haar reis naar een duurzamere wereld.

Sinds 2021 werkt Vidomes samen met Delen Duurzame Energie (DDE) en energiecoöperatie DDE Vidosol. Via een samenwerkingsovereenkomst is geregeld wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo stelt Vidomes daken van hoogbouwcomplexen beschikbaar, koopt Delen Duurzame Energie zonnepanelen in bij zonnepanelenspecialist BlueHome en regelt DDE Vidosol alles wat nodig is voor de huurders, zoals de overstap naar Greenchoice als nieuwe leverancier. Huurders hoeven zelf niets te investeren omdat DDE Vidosol eigenaar is en blijft van de zonnepanelen.

Deze samenwerking maakt zonne-energie bereikbaar voor veel huurders in hoogbouwcomplexen. Vidomes bestuurder Daphne Braal: “Vidomes zocht naar een manier om ook bewoners van hoogbouwcomplexen te laten profiteren van zonne-energie. In deze complexen kan niet gemakkelijk een directe aansluiting gemaakt worden tussen het zonnepaneel op het dak en de individuele meterkast van de bewoner. De oplossing is de energiecoöperatie. Het voordeel voor deelnemende huurders is dat ze zonnestroom krijgen tegen een gereduceerd tarief. Door het prijsplafond op energie lukt het dit jaar helaas niet de energie tegen een gereduceerd tarief aan te bieden. Daarom krijgen huurders dit jaar een eenmalige korting van € 100,- op hun jaarrekening. Met de aanleg van zonnestroominstallaties op daken van onze hoogbouwcomplexen kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De zonnepanelen wekken nu stroom op voor de deelnemende huurders uit de drie complexen. En omdat er geen financiële inleg door huurders nodig is, is de drempel om voor hen om mee te doen laag.”

Bron: Vidomes