Bankgebouw uit het verleden getransformeerd naar kantoor voor de toekomst

Artikel delen

De onlangs voltooide renovatie heeft een voormalig bankhoofdkantoor, ‘Fellenoord 15’, van de Rabobank in Eindhoven volledig getransformeerd tot een eigentijds overheidskantoor van 32.000 m2. Het gebouw is verder uitgerust met een dicht netwerk van sensoren en geavanceerde toepassingen, die de toestand na ingebruikname en gebouwbeheer aanzienlijk zullen verbeteren.

Oud bankgebouw wat wordt getransformeerd

Fellenoord 15 had een robuust casco, waardoor de constructie kon worden behouden in plaats van gesloopt. Deze beslissing had tot doel om ongeveer 40% van de CO2-voetafdruk te besparen ten opzichte van nieuwbouw. Ook bij de sloop van de voormalige gevel werden duurzame technieken toegepast, waarmee de basis werd gelegd voor een echt duurzame ontwikkeling.

Het ontwerp behaalde een BREEAM-Excellent duurzaamheidslabel. Het getransformeerde gebouw maakt gebruik van geothermische verwarming en koeling, klimaatplafonds op waterbasis en zonnepanelen, naast het gebruik van natuurlijke materialen zoals steen. De plattegronden zijn geoptimaliseerd om maximaal gebruik te maken van uitzicht en daglicht. Dat heeft een positieve invloed op de energiebalans van het gebouw en het comfort en de productiviteit van de gebruikers. Daarnaast ondersteunt de keuze van plantensoorten in de landschapsinrichting, naast de toevoeging van insectenhotels, vleermuiskasten en nestkasten, de lokale biodiversiteit.

Het gebouw is uitgerust met verschillende slimme technologieën. Het gebruik van locatiesensoren en intelligente data-infrastructuur geeft inzicht in het gedrag van de gebruikers, wat bijdraagt aan het verminderen van het energieverbruik en het efficiënter benutten van ruimtes. Door energieverbruikspatronen te volgen, inefficiënties te identificeren en real-time aanpassingen te maken, helpen deze sensoren duurzamere en comfortabelere werkplekken te creëren die ook controle over individuele werkomgevingen mogelijk maken. Het resultaat is een nieuw, flexibel kantoorgebouw dat is ontworpen om zich aan te passen aan de huidige – en toekomstige – behoeften van werknemers.

Foto: Eva Bloem