Post-mbo opleiding Technicus Klimaatinstallaties

Artikel delen

Voor technici met een technische opleiding op mbo-4 niveau, die een stap verder in hun carriere willen maken, heeft TVVL de post-mbo opleiding Technicus Klimaatinstallaties opgestart.

Klimaatinstallatie

Erik Bijl, cursusontwikkelaar bij TVVL legt uit waar de opleiding over gaat. “De opleiding Technicus Klimaatinstallaties is bestemd voor technici die onder leiding van een senior ontwerper (bijvoorbeeld iemand die de post-hbo opleiding Luchtbehandelingstechniek heeft gevolgd) rekent, ontwerpt en componenten selecteert voor klimaatinstallaties. De deelnemer aan de opleiding is een technicus met een mbo-4 (techniek) opleiding, die werkzaam is bij (in de meeste gevallen) een installateur. Hij wil zich gaan specialiseren/bekwamen in het vakgebied klimaattechniek”, aldus Erik.

De Technicus Klimaatinstallaties zal met name (detail) ontwerpen uitwerken die de senior ontwerper met de opdrachtgever is overeengekomen. Het met de opdrachtgever opgestelde programma van eisen wordt uitgewerkt in een voorlopig- en definitief ontwerp. De Technicus Klimaatinstallaties zal een bijdrage leveren aan het voorlopig- en definitief ontwerp.

Wat staat er op het programma?

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere het Mollier h/x-diagram, basisklimaatberekeningen, warmteverlies- en koellastberekening, praktijk rekenen met VABI en met het Mollier h/x-diagram, luchtkanalen en luchtverdeelsystemen, klimaatconcepten, meet- en regeltechniek, luchttechnisch- en waterzijdig inregelen en nog veel, veel meer.

Deze opleiding duurt 15 lesdagen. Lesdagen zijn eenmaal per 2 weken van 9.00 uur tot 16.30 uur. Deze opleiding is officieel post-mbo geregistreerd. We starten op 6 oktober 2023. Deze opleiding in onderdeel van onze leerlijn Klimaattechniek. Na het afronden van deze opleiding kan men eventueel doorstromen naar de post-hbo opleiding Luchtbehandelingstechniek van TVVL. Voor meer info en inschrijven: www.tvvl.nl/cursussen.