Exoskeletons voor tegelzetters blijven zich ontwikkelen

Artikel delen

De afgelopen jaren zijn de nodige demonstraties en tests geweest van exoskeletons voor tegelzetters. Na de feedback van vakmensen die de exoskeletten hebben getest, hebben de producenten ervan de nodige verbeteringen aangebracht. Grote vraag is: hoe pakken deze aanpassingen in de praktijk uit? Want die praktijk is in de bouw niet bepaald zachtaardig: stof, mortel, lijm, transport, warmte en kou, verrassingen bij langdurig gebruik. Tijd voor een praktijktest met het aangepaste ‘Auxivo Liftsuit’.

Vloertegels leggen met een exoskelet

Joep Börger en Mitchel Bes van Tegelzettersbedrijf Oostbörg leggen met een exoskeleton 100×100 centimeter vloertegels in de centrale hal van een kantoortoren in Almere.

Plaats van de test: twee kantoortorens in Almere, waar door Tegelzettersbedrijf Oostbörg 100×100 centimeter vloertegels in de centrale hal geplaatst worden, terwijl er tegelijkertijd ook andere werkzaamheden plaatsvinden. Meerdere dagen werk, dus ideale omstandigheden om onvolkomendheden op te sporen, want je ziet ze pas als je ze doorhebt. En dat duurt altijd best even. 

De testers zijn: Joep Börger, 23 jaar en opgeleid bij Bouwmensen Utrecht, en Mitchel Bes (21), nog in opleiding eveneens bij Bouwmensen Utrecht. Börger over zijn opleiding: “Als je het werk alleen in de praktijk leert, loop je het risico om alleen te leren wat je doet. Als je alleen kunt leren van de fouten die je in de praktijk gaat maken, dan kan dat best eens een flinke schade opleveren. Beter is het om een flinke bagage aan kennis te krijgen.” 

Bes vult hem aan: “Ja, maar het vak leer je wel pas als je uren maakt op de bouw. Alleen de werkplaats op school is onvoldoende. Maar inderdaad, het is fijn om die basiskennis in je hoofd te hebben, en om geoefend te hebben met reken- en tekenwerk.” 

Vloertegels leggen met een exoskelet

Het is volgens de twee tegelzetters duidelijk dat de pakken goed helpen bij inkammen en tillen, dus alle situaties waarin je je rug belast.

Vijf dagen getest

De mannen hebben inmiddels een dag of vijf met de exo’s gewerkt. “In theorie hadden we eigenlijk eerst een paar dagen zonder en dan met pak moeten werken,” realiseert Börger zich. “Dan test je in een 100% vergelijkbare situatie. Anderzijds: we weten al best hoe dit werk voelt. En we voelen ons na een paar dagen werken met de liftsuits ‘s avonds en in het weekend prima. Het is duidelijk dat de pakken goed helpen bij inkammen en tillen, dus alle situaties waarin je je rug belast. En misschien wel het belangrijkst: we hebben simpelweg geen last van de pakken. Ze zijn makkelijk aan te trekken, er worden geen onderdelen onbruikbaar, zodra er een klodder mortel op ingedroogd is. En vooral: ze schuren niet. Dat was met de eerste versie anders!” 

Bes: “Ik heb geen verbeterpunten. We hebben hem getest, toen het wel wat kouder was. Ik denk dat het in de zomer misschien anders is, wanneer je alleen een polo of T-shirt aan hebt. Schuren blijft dan misschien een punt. En – nee, we trekken de pakken niet al aan als we van huis gaan. Het blijft extra, dus je houdt het niet aan als je bijvoorbeeld ‘s middags wandtegels plakt.”  

Kortom: beide testende tegelzetters laten zien dat dit liftsuit van Auxivo ‘het’ wel eens zou kunnen worden.

Vloertegels leggen met een exoskelet

Een bijzondere bijvangst voor Joep Börger tijdens de exoskelet-test: de nieuwe kniebeschermers van FENTO bleven veel beter zitten dankzij een klik-sluitsysteem.

Bijvangst

Een bijzondere bijvangst deed Börger tijdens de exoskelet-test ook, want hij droeg ook een nieuwe versie van de FENTO kniebescherming. Wat leverde dit experiment op? “De sluiting!”, legt hij uit. “We merkten dat we de ­traditionele elastieken-met-klittenband geen feest vonden. Ze worden vuil, en dan plakken ze niet meer. Natuurlijk, Je moet je materiaal gewoon af en toe schoonmaken, maar mortel en lijm krijg je echt niet van klittenband af. Op mijn ‘lange’ kniekappen zit nu een klik-sluitsysteem, en dat werkt gewoon wel langdurig. En er komt eerst een beschermflap over je kuit.” 

Zijn college Mitchel Bes kijkt met enige jaloezie naar de kniebeschermers. “ Ja, die wil ik ook! Als je lange dagen op je knieën maakt, zoals wij nu, dan zijn deze lange kappen, zeker met die nieuwe sluiting, een stuk prettiger!” Intussen zijn deze FENTO Clip Elastics beschikbaar als ORIGINAL, de MAX en de HOME. 

Vloertegels leggen met een exoskelet

Meer info: www.auxivo.com / www.fentokneeprotection.com

Met dank aan: Bovatin