Oud & Nieuw

Artikel delen

Restauratie Groote Kantoor in Delft van start

Het markante hoofdkantoor van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades in Delft wordt gestaureerd en omgebouwd tot kantoor. Bouwbedrijf Burgy gaat als eerste aan de slag met de casco-restauratie van het zogeheten Groote Kantoor in Delft.

Restauratie Groote Kantoor in Delft

Het Groote Kantoor werd in zogenaamde ‘um 1800’-stijl ontworpen door architecten Bastiaan Schelling en Karel Muller, en is in 1907 opgeleverd. Deze stijl maakt gebruik van traditionele elementen als natuursteen, erkertjes en ornamenten in combinatie met moderne constructiemethodes. Opvallend is de imposante glazen koepel.

Restauratie Groote Kantoor in Delft

Bouwbedrijf Burgy gaat de gevel, de kozijnen en het dak van het voorgebouw aanpakken en daarmee is de bouwfase officieel gestart. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan het ontwerp voor het interieur (kantoorfunctie) en de restauratieaanpak voor de glazen koepel.

Restauratie Groote Kantoor in Delft

Het gehele traject van restauratie en herbestemming zal naar verwachting zo’n vier jaar in beslag nemen. De transformatie zal gefaseerd uitgevoerd worden. Het is de bedoeling om het publiek op gezette tijden op de hoogte te brengen van de vorderingen van de restauratie. Naar verwachting kunnen de eerste huurders eind 2025 hun intrek nemen in het karakteristieke gebouw. Het gebouw is bedoeld voor bedrijven met een link met de biotechcampus en/of nalatenschap van Jacques van Marken, de sociale ondernemer en technoloog die in 1869 de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek oprichtte net buiten de stadsomwalling van Delft.

Restauratie Groote Kantoor in Delft Restauratie Groote Kantoor in Delft Restauratie Groote Kantoor in Delft Restauratie Groote Kantoor in Delft Restauratie Groote Kantoor in Delft

Bron: BOEi

RenovatieTotaal