Vroeg 17de-eeuws grachtenpand grondig gerenoveerd

Artikel delen

Dat ook een rijksmonumentaal grachtenpand uit het begin van de 17de-eeuw te renoveren en te restaureren is tot een comfortabel, eigentijds woning, bewijst dit project van Bouwbedrijf Burgy. Het bedrijf werd door de opdrachtgever voor deze opdracht ingeschakeld. Het was een stevige klus, zeker ook omdat uitdagingen niet alleen van bouwkundige aard waren.

Transformatie grachtenpand

Bij de transformatie tot comfortabel woonhuis worden alle facetten van het pand aangepakt om er een heerlijk, duurzaam woonhuis van te maken.

In het grachtenpand zijn veel historische elementen behouden, maar de technische staat van het pand was slecht. Er waren lekkages met als gevolg houtrot. Bovendien bleken sommige funderingsdelen niet goed of zelfs afwezig. Door trillingen en veranderende grondwaterstanden is het pand gedurende honderden jaren met enkele centimeters per eeuw scheefgezakt. In totaal werd een verschil aangetroffen van 17 centimeter van de ene kant naar de andere kant.

Dat vroeg om een heen aantal herstelwerkzaamheden en ingrepen om het pand te verduurzamen en aan te passen aan de huidige comfortwensen mét behoud van de cultuurhistorische waarden. De opdrachtgever gaat er samen met volwassen kinderen wonen. Het pand krijgt daarom op iedere verdieping een eigen keuken en badkamer. Hiervoor wordt de indeling van het pand aangepast, ook weer met respect voor kenmerken van de historische indeling van het huis.

Binnenstedelijk restaureren

Bouwkeet in de tuin

Op de foto is een bovenaanzicht van de tuin te zien met links de bouwkeet. Rechts onder het zinken roevendak loopt de gang die voor- en achterhuis verbindt.

Restaureren in een historische binnenstad gaat gepaard met specifieke uitdagingen, zoals ‘waar laten we de bouwkeet?’ Bij de restauratie van een 17de -eeuws woonhuis, ingeklemd tussen overige eeuwenoude bebouwing bleek de bouwkeet precies in de tuin te passen. “Het was wel even spektakel, toen de bouwkeet over de monumentale daken zweefde, maar het is een perfecte oplossing. Je bezet geen parkeerplaatsen en je hebt de bouwkeet dicht bij de hand”, aldus het bouwbedrijf in een bericht op hun website.

Het huis bestaat uit een voorhuis en een achterhuis. Tot zover niet verrassend. Wat wel apart is, is dat naast de gang, die voor- en achterhuis met elkaar bevindt, een zogenoemd zomerhuis is gelegen met ernaast een keuken en een toiletje. Op de foto is een bovenaanzicht van de tuin te zien met links de bouwkeet. Rechts onder het zinken roevendak loopt de gang die voor- en achterhuis verbindt.

Keuken monumentaal pand

De keuken krijgt daglicht via ramen naar de gang, maar ook via een schuine dakopbouw.

Het achterhuis was in zeer slechte staat en van ‘indifferente waarde’ en is gesloopt. Rechts van het roevendak is het schuine dak van de keuken te zien aan de linkerkant ramen. Het pannendak rechts onderaan de foto is het zadeldak van het zomerhuis. De foto is genomen vanuit het zolderraam.

De keuken krijgt daglicht via ramen naar de gang, maar ook via een schuine dakopbouw.

Het zomerhuis heeft onder een zadeldak een verdieping, die te bereiken is via een 18de-eeuwse trap met uitgesneden hartjes en hartjes en vierpassen.

Marmeren vloer tijdelijk eruit

18de-eeuwse trap met uitgesneden hartjes en hartjes en vierpassen.

Het zomerhuis heeft onder een zadeldak een verdieping, die te bereiken is via een 18de-eeuwse trap met uitgesneden hartjes en hartjes en vierpassen.

De marmeren vloer is tijdelijk uit de gang verwijderd om een nieuwe ondervloer met leidingen aan te leggen. Tot de tussendeur met bovenlicht is de gang langs de keuken en het zomerhuis. Daarachter loopt de gang door het voorhuis met aan het einde de voordeur.

Zowel de voor- en achtergevel als de zijgevels worden voorzien van voorzetwanden, hierin worden de leidingen weggewerkt. Ook wordt er akoestische isolatie geplaats om de geluidsoverlast tussen de verdiepingen te beperken. Bij het plaatsen van de voorzetwanden is het de uitdaging wat je in het zicht kunt houden van de consoles onder de moerbalken.

consoles onder de moerbalken.

Bij het plaatsen van de voorzetwanden is het de uitdaging wat je in het zicht kunt houden van de consoles onder de moerbalken.

Een deel van de kinderbinten is aangeheeld. Wat niet meer te redden was is vervangen.

Er is een centraal trappenhuis met een 17de-eeuwse, eiken spiltrap. Ieder verdieping heeft vanaf dit centrale trappenhuis een eigen toegang. Om hoogte te winnen is de spiltrap naar de zolderverdieping een tree hoger geplaatst, onderaan is een tree bijgemaakt.