Maatwerk voor verduurzaming van 65 monumentale woningen

Artikel delen

Het verduurzamen van monumentale woningen vraagt om maatwerk. Friso Bouw verbeterde in Drachten 65 monumentale woningen. Onder meer werden isolerende voorzetwanden W’all-in-One toegepast, die Faay speciaal voor dit project voorzag van een extra OSB-plaat.

Monumentale woningen

In drachten zijn 65 monumentale woningen duurzaam gerenoveerd. De meer dan 100 jaar oude woningen waren daar inmiddels wel aan toe

Bestaande woningen moeten na verloop van tijd worden aangepast aan de eisen van de tijd. Ook bij 65 monumentale woningen (bouwjaar 1920) uit Drachten bleek dat nodig, onder meer om ze aan nieuwe energetische eisen laten voldoen en het energieverbruik fors te reduceren. Deze oudste woningen in Drachten zijn flink aangepakt door Aannemingsmaatschappij Friso Bouw BV, onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek. Deze 65 monumentale woningen uit 1920 waren ooit de eerste sociale huurwoningen van Woningbouwvereniging Smallingerland, de voorloper van Accolade die nu de opdracht gaf voor deze renovatie.

Historische uitstraling blijft

Bij deze renovatie werd strak gelet op het behoud van de historische uitstraling. Zo bleven de monumentale gevels en bijzondere dakaansluitingen behouden, al waren er in de afgelopen honderd jaar uiteraard al diverse aanpassingen geweest. Bij de huidige renovatie werden de woningen verfraaid met nieuw voegwerk en een schilderbeurt buitenom, met de oorspronkelijke oudhollandse groene kleur.

Grootste ingreep was echter het isoleren van de woningen. Zo werd er dakisolatie aangebracht onder de dakpannen; bij deze aanpak van het dak werden ook de dakkapellen gerenoveerd. Tevens werden de inpandige bijkeukens en aangebouwde bergingen voorzien van isolatie, wat niet alleen zorgt voor een lagere energierekening, maar ook voor een hoger wooncomfort voor de bewoner.

Verduurzaming woningen in Drachten

Hanteerbaar prefab

In het W’all-in-One-systeem is de PIR-plaat verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. Maar hoog op het verlanglijstje van de bewoners stond een schroefvaste ondergrond, vooral in de bergingen. Daarom heeft Faay voor dit project een OSB-plaat aangebracht tussen de PIR en de gipsplaat.

Voor het isoleren van deze bijkeukens en bergingen is gekozen voor voorzetwanden W’all-in-One van Faay, die aan de binnenzijde tegen de bestaande wanden worden geplaatst. De architect koos voor het W’all-in-One systeem vanwege de hoge isolatiewaarde ten opzichte van de dikte van het element. Het PG70-system is een slanke (70 mm) na-isolerende voorzetwand die een hoge thermische isolatie met blijvend thermisch rendement biedt bij een minimale dikte. Het is een prefab kant-en-klaar droogbouwsysteem met lichte, hanteerbare elementen van 600 mm breed. De isolatie van het systeem bestaat uit een PIR-plaat. Deze is aan beide zijden voorzien van een dampremmende folielaag. Dat is handig omdat in de bouw nog vaak fouten worden gemaakt met het aanbrengen van dampremmende lagen.

Als de achterliggende wand vlak genoeg is en geen vochtdoorslag heeft, kan W’all-in-One basic met FAAYFOAM daar rechtstreeks op worden verlijmd. Als dat niet het geval is, dan kan W’all-in-One system worden toegepast. W’all-in-One PG system wordt aan de onderzijde op houten sloffen geplaatst en aan de bovenzijde tegen spouwlatten. De panelen worden onderling gekoppeld met een xps verbindingsregel. Voor de monumentale woningen in Drachten is gekozen voor W’all-in-One system.

Faay op Maat

Eindresultaat van de wand

In het W’all-in-One-systeem is de PIR-plaat verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. Maar hoog op het verlanglijstje van de bewoners stond een schroefvaste ondergrond, vooral in de bergingen. Om aan de vraag van die extra hoge schroefvastheid te voldoen is gezocht naar een oplossingen en heeft Faay voor dit project een OSB-plaat aangebracht tussen de PIR en de gipsplaat.

Faay leverde ook de prefab dagkanten. Ook die werden speciaal gefabriceerd voor dit project, met een slanke detaillering die toch voldoet aan de gewenste isolatie. Koudebruggen, die leiden tot bovenmatig warmteverlies en dus hoge energiekosten, worden hiermee gereduceerd.

Logistieke uitdaging

In totaal is in dit project ruim 2000 m2 W’all-in-One PG70 geleverd en verwerkt. Vanuit de productie en logistiek oogpunt is in dit project gekozen voor deelleveringen. Het logistieke gedeelte werd centraal geregeld door Concordia Meppel in nauwe samenwerking met Faay. De realisatie van het gehele project kwam voor rekening van Friso Bouw BV. Door goede communicatie met alle partijen verliep het gehele project soepel.

Dankzij deze renovatie scoren de woningen energetisch aanzienlijk beter en hebben ze weer een frisse uitstraling gekregen. Daarbij profiteren de bewoners in de toekomst van een flinke besparing op de energielasten en een verbeterd wooncomfort.

Faay
www.faay.nl