Een goed presterend dak realiseren

Artikel delen

In 2023 zijn er 55.000 bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven. Om aan de BENG-eisen te voldoen betekent dat ook dat er 110.000 dakdoorvoeren voor de ventilatie nodig zijn. De combinatie van de luchttoevoer Ventus en luchtafvoer Valetis gooit daarbij hoge ogen. Onder andere door de praktische verwerking en ruimtebesparing binnenshuis, het energiedak beter presteert, en ook omdat het dakontwerp een stuk eenvoudiger wordt.

Luchttoevoer en -afvoer

Een efficiënt en goed presterend dak realiseren is niet inspelen op een vraag, het is voldoen aan de gestelde eisen! In een notendop zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden: de constructie, de isolatiewaarden van het dak, de lucht- en waterdichtheid van het dak, de aansluitingen en doorvoeren én een maximaal renderende energieopwekking. Wat in één zin is samengevat, vergt echter veel ontwerpvaardigheden, oplossingsgerichtheid en kunde van de mensen die het dak opgaan.

De Ventus-Valetis combinatie

Iedere (energie)component op het dak stelt specifieke eisen. De luchttoevoer mag niet naast de ontspanningsleiding van de riolering of de ventilatieluchtafvoer geplaatst worden. Terwijl je bij zonnepanelen schaduw wilt voorkomen. Daarnaast moet je bij het ontwerp rekening houden met de schacht, muren en kamers binnenshuis. En juist daar, waar installateurs en bouwers elkaar tegenkomen, maakt de combinatie Ventus-Valetis het onderscheid.

Voor zowel de luchttoevoer Ventus als luchtafvoer Valetis geldt dat de doorvoeren loodrecht door het dak geplaatst worden. Fijn voor de installateur die een rond gat in het dak maakt in plaats van een ovaal. Bovendien is het gat kleiner en exacter (lucht- en waterdicht) af te werken. Maar ook binnenshuis bieden deze haakse doorvoeren voordelen. Zo kan het leidingwerk tegen het dak geplaatst worden en neemt het minder ruimte in.

Daarnaast bewijzen de Ventus en Valetis hun klasse op het dak. Tijdwinst wordt geboekt door de ronde doorvoeren én de traploze instelling van de Ventus. Terwijl de Valetis de helling van het dak volgt. Door de beperkte opbouwhoogte – slechts 140 mm – voorkom je met het Valetis-luchtafvoersysteem schaduwen op de zonnepanelen. Én voor de Valetis is bijna overal op het hellende dak plaats, wat het ontwerp voor zowel binnen als buiten vereenvoudigd.

Dat maakt de keuze voor de Valetis-Ventus combinatie niet alleen heel logisch, maar ook bijzonder renderend.

Wist je dat er ook montage video’s beschikbaar zijn van de Ventus en de Valetis? Die vind je hier.

Luchttoevoer en -afvoer

Verdunningsfactor

De locaties van de toe- en afvoer dakdoorvoeren zijn belangrijk. Hou rekening met een minimale afstand tussen verschillende doorvoeren; de ontluchtingsleiding van het riool, de rookgasafvoer en de dakdoorvoer voor de ventilatie. De verdunningsfactor is een maat voor de kwaliteit van de toegevoerde lucht (NEN 1087). Bij een verdunningsfactor 0,01 komt niet meer dan 1% van de verontreinigde lucht in de verse lucht terecht. De verdunningsfactor wordt berekend uit de afstand tussen de uitmonding van een ventilatie- of rookgasafvoer en de inlaat van de ventilatietoevoervoorzieningen.

Wil je weten welke eisen er worden gesteld aan de verdunningsfactor? En hoe je de verdunningsfactor kan berekenen? Dat lees je in het kennisdocument Dak.

Ubbink
www.ubbink.com