Afdek- en beschermmaterialen bij renovaties houden woningen schoon en intact

Artikel delen

Iedere renovatieprofessional wil in zijn dagelijkse werk voorkomen dat bewoners ontevreden zijn en klachten hebben over het werk. Om te voorkomen dat er, tijdens de renovatie, vervuiling of beschadiging optreedt in de woning, zijn tijdelijke beschermingsmaterialen de oplossing. Er is een ruime keuze aan beschermmaterialen voor vloeren, trappen, deuren en kozijnen, maar ook voor keukens, sanitair en liften. Welk materiaal past nu waar het best?

Bij renovaties in een bewoonde situatie komen vakmensen bij bewoners zelf over de vloer. Dat betekent dat niet alleen vloeren maar ook andere ondergronden en objecten beschermd moeten zijn, om klachten in een later stadium te voorkomen, vertelt Robert van Twillert van Easydek. “Voor iedere ondergrond is er een geschikt afdekmateriaal voor handen. Neem bijvoorbeeld tapijt: Daarvoor kun je het best een tapijtfolie gebruiken. Die heeft een unieke kleeflaag voor hechting aan de tapijtvezels, waarmee een veilige werkomgeving wordt gecreëerd.”

Dampdoorlatend

Ondergronden, die na installatie nog vocht bevatten zoals parket, natuursteen of een nieuwe cementgebonden gietvloer, moeten hun vocht wel kwijt kunnen, anders kunnen klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld verkleuring. “Daarvoor zijn afdekvliezen beschikbaar die dampdoorlatend zijn. De Multicover Air Pro bijvoorbeeld is hoog dampdoorlatend, namelijk 2 liter/m2 per dag. Dankzij het ademende membraam kan de vloer vrij ademen, terwijl het vochtdicht vanaf de bovenkant is. Dat is weer belangrijk als er verf of iets tijdens het werk op de vloer valt. Ook dat soort klachten wil je voorkomen. Daarnaast is een vlies zoals Multi Cover wat dikker dan een folie, wat een eerste bescherming biedt tegen krassen en beschadigingen van gereedschappen en bijvoorbeeld schuivende trappen.”

Trappen

Ook op bestaande trappen kunnen de folies en de vliezen worden gebruikt. De kleeflaag is sterk genoeg om zowel op vlakke als gestoffeerde trappen toegepast te worden. “Extra belangrijk om te weten is dat de toplaag stroef is, ook als het nat wordt. Belangrijk, zeker op trappen, want je wilt niet uitglijden op de trap.”

Dat de renovatiesector het druk heeft, merkt ook Van Twillert. “Nieuwbouw ligt om verschillende reden behoorlijk stil, maar wij hebben tijdelijke beschermmiddelen die bij uitstek bij renovaties van nut zijn.”

Schuimprofielen en afdekplaten

Van Twillert wijst naast beschermoplossingen voor voornamelijk vloeren ook op de mogelijkheden om ramen, deuren, kozijnen en andere objecten in de ruimte waar gewerkt wordt, te beschermen. “Als men met een renovatieklus start, denkt men vrijwel altijd wel aan het beschermen van vloeren, maar voor je het weet beschadig je met je werkzaamheden muren, (deur)kozijnen, trapleuningen maar ook liften. Voor dit soort situaties kun je objecten beschermen met 100% gerecyclede zelfklemmende schuimprofielen (Frame Cover Eco) en kunststof afdekplaten (Multi Board). Deze Multi Board beschermplaten zijn een stuk lichter dan bijvoorbeeld de veel gebruikte, zwaardere OSB-platen. Je hoeft ze ook niet op maat te zagen, want je snijdt ze met een stanley-mes op maat. Daarnaast zijn ze eenvoudig om een hoek te vouwen en licht genoeg om met een tapeje vast te zetten.”

Buiten beton afdekken

Voor renovaties van galerijflats heeft Easydek de Dura Cover Concrete ontwikkeld. “Dat is een extra dik zelfklevend vlies met een speciale kleeflaag waardoor het gebruikt kan worden op (zicht)beton, en dan met name in buitensituaties. Dus ter bescherming van galerijen en balkons. Niet alleen tegen schades maar ook tegen vervuiling van bijvoorbeeld cement en verf. In weer en wind blijft het zich prima gedragen en dankzij de kleeflaag blijft het goed liggen.”

Bedrukt afdekvlies

De belangrijkste innovatie bij Easydek, voor iedereen in de bouw, is bedrukt afdekvlies. “De bedrukking kan werkelijk van alles zijn. Denk aan een logo met webadres van het bedrijf, maar ook kun je een slogan, QR-code of oproep kwijt over nieuwe vacatures. Dat is zeker bij opdrachten, waar veel personeel van ook andere bedrijven rondlopen, een eenvoudige manier aandacht te vragen voor openstaande vacatures. En denk ook aan het waarschuwen voor het dragen van specifieke PBM’s, persoonlijke beschermingsmiddelen.” Dankzij het uitgekiende logistieke proces kan bedrukking van afdekvliezen al bij lage aantallen en tegen uiterst scherpe condities.

Op de Renovatiebeurs kunt u op de stand van Easydek (Hal 1, Stand C041) alles te weten komen over bedrukte afdekvliezen en andere oplossingen om dergelijke klachten tijdens renovaties te voorkomen.

Easydek
www.easydek.nl
Stand: 1.C041