Nog dit jaar kiezen voor een warmtepomp loont

Op 12 november 2024 zijn de ISDE-subsidiebedragen bekend gemaakt voor 2025. Het gaat om subsidie voor het verduurzamen van de woning zoals het laten installeren van een (hybride) warmtepomp of het nemen van isolatiemaatregelen. De subsidie op warmtepompen met een klein vermogen, die het meest worden geïnstalleerd in woningen, vallen volgend jaar lager uit. Voor middelgrote vermogens blijft het ongeveer gelijk en de subsidie van grotere vermogens wordt verhoogd. Het omslagpunt ligt bij warmtepompen met een vermogen van 12 kW.

Warmtepomp

De kleine hybride warmtepompen gaan er het meest op achteruit. Voor warmtepompen met een A+++ label en meer vermogen, zoals de all-electric lucht-water warmtepompen, verandert er het minst. Voor een gangbare warmtepomp van 7 kW met A+++ label bijvoorbeeld is het subsidiebedrag dit jaar nog €3.375, maar dat wordt volgend jaar €3.025. Verder geldt er een overgangsregeling voor (kleine) warmtepompen die in 2024 zijn aangeschaft maar pas na 1 januari 2025 worden geïnstalleerd. Deze komen nog steeds in aanmerking voor de subsidiebedragen van 2024. Dus als je al een warmtepomp overweegt, wacht dan niet te lang en beslis dit jaar nog.

Beste uit de test

Een A+++ label levert niet alleen een subsidiebonus op, maar ook energie. Bij de huidige generatie warmtepompen wordt van 1 kWh stroom 5 kWh warmte gemaakt. Ter vergelijking: elektrische verwarmen levert 1 kWh warmte met 1 kWh stroom en bij een gasketel is zelfs 1,2 kWh nodig voor 1kWh warmte.

De vorig jaar geïntroduceerde all-electric Panasonic Aquarea L-serie lucht-water warmtepompen gaat zelfs een stapje verder en maakt van 1 kWh stroom 5,33 kWh warmte. Daarmee behoort deze serie tot de meest energie-efficiënte in zijn klasse. Dat is onlangs bevestigd door de Consumentenbond, die op 1 november 2024 de Aquarea L-serie Bi-Bloc 9kW heeft uitgeroepen tot ‘beste uit de test’. Daarbij is er niet alleen naar efficiëntie gekeken maar ook naar prijs en geluid.

Perfect voor renovatie

Daarnaast maakt de Aquarea L-serie gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Daardoor is deze warmtepomp een ideale vervanger van de cv-ketel, omdat het systeem de juiste temperatuur voor radiatoren levert en er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Dat maakt verduurzamen zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk.

Tevens biedt deze serie warmtepompen veel plaatsingsmogelijkheden Zowel de binnenunits als de stille buitenunits zijn ontworpen om op te gaan in de omgeving. De binnenunit van het Bi-Bloc-model heeft dezelfde afmeting als een gemiddelde cv-ketel waardoor het gebruik kan maken van dezelfde ruimte. Bovendien is de Aquarea L-serie eenvoudig te installeren, omdat het van slechts twee leidingen gebruikmaakt.

Hulp bij kiezen

Afgezien van de veranderende subsidiebedragen blijft een warmtepomp een interessante investering: de energierekening gaat naar beneden, het energielabel van de woning wordt hoger en het draagt bij aan de klimaatdoelstellingen door vermindering van CO2-uitstoot.

Maar hoe weet je welke warmtepomp het meest geschikt is voor je woning? Verschillende factoren zijn daarvoor bepalend. Denk daarbij aan de grootte van de woning, het aantal bewoners, de wens om te verwarmen en voldoende warm tapwater te hebben. Met behulp van de Panasonic Aquarea selectietool bepaal je snel het ideale vermogen van de warmtepomp en weet je welk subsidiebedrag er dit jaar beschikbaar voor is.

Panasonic
www.aircon.panasonic.eu