Funderingsproblemen in Nederland
Loopt Nederland het risico op een nieuwe wooncrisis? Experts waarschuwen voor een groeiend probleem: funderingsschade aan gebouwen. Ongeveer 425.000 panden hebben verzakkingsschade of zullen er tussen nu en 2035 mee te maken krijgen. Zonder preventieve maatregelen kan dit aantal fors toenemen, met een totaal schadebedrag dat kan oplopen tot € 54 miljard.
Een groot deel van de Nederlandse woningen is gebouwd op houten palen of gemetseld funderingswerk. Door diverse natuurveranderingen en de inklinking van veen en kleigronden verzwakken deze funderingen. Door dit probleem krijg je steeds vaker te maken met bodemverzakkingen, barsten in muren, vastzittende ramen en deuren en vochtproblemen met schimmelvorming als gevolg. In grote delen van Nederland speelt dit probleem een grote rol. Zonder een passende aanpak wordt de onzekerheid steeds groter.
Gevolgen voor bewoners
De impact van funderingsschade is aanzienlijk. Huiseigenaren en bewoners maken zich grote zorgen over hun veiligheid en waarde van de woning. De schade van de woningen kunnen oplopen tot boven de € 120.000. In de grote steden worden deze mensen naast de hoge funderingsherstelkosten ook geconfronteerd met de hoge kosten voor de noodzakelijke energietransitie. Naast het financiële gevolg, leiden deze problemen ook tot emotionele en maatschappelijke gevolgen. Dit komt omdat één van de basisbehoeften zowel letterlijk als figuurlijk op losse schroeven staat.
Adviesplan: Goed gefundeerd
Om deze problematiek aan te pakken, heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) het advies ‘Goed gefundeerd’ uitgebracht. Dit advies pleit voor een nationale aanpak en doet aanbevelingen op vijf gebieden:
- Risico-informatie over funderingsschade verbeteren: Het is essentieel om duidelijkheid te krijgen over de staat van funderingen van alle gebouwen. Dit voorkomt dat kopers en huurders onwetend in problemen komen. Het delen van funderingsinformatie bij verkoop of verhuur moet daarom verplicht worden
- Funderingsschade voorkomen: Gemeenten, waterschappen en provincies moeten actief maatregelen nemen om funderingsproblemen te voorkomen. Dit kan door bijvoorbeeld het grondwaterpeil stabiel te houden en bodemdaling tegen te gaan.
- Ondersteuning van eigenaren en huurders: Er moet een nationaal loket komen waar getroffen burgers en bedrijven terechtkunnen voor hulp en advies. Een nationaal coördinator funderingsschade kan hierbij een centrale rol spelen.
- Financiële ondersteuning: Gebouweigenaren zijn eerstverantwoordelijk voor herstel van funderingsschade, maar de overheid moet hen gedurende een overgangsperiode daarbij helpen. Voor funderingsonderzoek, het maken van herstelplannen en het funderingsherstel moet het kabinet de komende twaalf jaar 12 miljard euro reserveren.
- Verbeteren van de uitvoering: De bouwsector moet worden opgeschaald en gestandaardiseerd om de funderingsproblematiek effectief aan te pakken. Innovatie en kwaliteitsborging zijn hierbij cruciaal.
Conclusie
Funderingsschade is een urgent probleem dat zowel financiële als emotionele gevolgen heeft voor huiseigenaren en huurders. Als we dit probleem blijven uitstellen, worden deze groter en groter. Het is essentieel dat er een gecoördineerde, landelijke aanpak komt om deze problematiek te verhelpen en verdere schade te voorkomen. Alleen als we gezamenlijk in actie komen kunnen we dit probleem tackelen en oplossen.
Bron: Raad voor de leefomgeving en infrastructuur