Fundering van woningen in ‘kanaaldrama’ Twente duurzaam hersteld

Artikel delen

Na het uitbaggeren van het kanaal Almelo De Haandrik in Twente tussen 2011 en 2016 hebben honderden woningen langs het kanaal schade opgelopen. Het ging om huizen in vooral de dorpskernen Geerdijk, Daarlerveen en Vroomshoop. Die schade varieert van scheuren in muren en daken tot verzakkingen van woningen. De afgelopen jaren is grondig onderzoek gepleegd, waarna is besloten tot het herstel van de schades aan de woning. Een van de woningen, in Geerdijk, is onlangs aangepakt door Duurzaam Funderingsherstel (DFH). Projectleider Catharinus Schuurmans van DFH legt uit.

Auteur: Harmen Weijer. Foto: Duurzaam Funderingsherstel.

Woning in de regio Twente

Tijdens uitbaggeren van het kanaal Almelo De Haandrik in Twente tussen 2011 en 2016 hebben honderden woningen langs het kanaal schade opgelopen. Dit huis in Geerdijk is de één van de eerste woningen waarvan de fundering is hersteld.

Veel van de woningen langs het kanaal zijn verzakt als gevolg van de baggerwerkzaamheden. Zo ook een vrijstaand herenhuis in Geerdijk, dat al meer dan een eeuw oud is. Eerdere onderzoeken aan de woningen lieten al zien dat er scheuren in de woning zijn ontstaan, en dat funderingsherstel noodzakelijk was. Duurzaam Funderingsherstel is benaderd om de gehele fundering weer te stabiliseren. Schuurmans: “Dat doen we met ons DFH-systeem, waarbij we de last van de bestaande fundering ondersteunen met brackets die zijn bevestigd aan nieuwe palen die we trillingsvrij in de grond draaien.”

Uit onderzoeken bleek dat overal onder de woning de fundering hersteld moest worden. Hier wordt de eerste paal als test in de grond gedraaid.

Uit onderzoeken bleek dat overal onder de woning de fundering hersteld moest worden. Hier wordt de eerste paal als test in de grond gedraaid.

Palen onder de hele woning

De moeilijkheid bij deze woning zat hem er in dat de gehele woning moest worden gestabiliseerd. Schuurmans: “Zo ook de kelder met beperkte stahoogte, een verdiepte kruipruimte onder de woning, een carport en de binnenwanden die ondersteund moesten worden. Op aangeven van de bewoner werd de vloer van de kelder verwijderd, zodat we in deze ruimte konden werken. Zodoende konden we de palen voor de ondersteuning van de fundering in de grond draaien. Meestal gebruiken we daarvoor een mini-kraan, maar die konden we in dit deel van de woning niet gebruiken. Dat deden we met een handzame, hydraulisch aangedreven motor. De mini-kraan konden we onder de verdiepte kruipruimte wel gebruiken.”

Het DFH-systeem leent zich goed om aan de binnenzijde van de woning tussen de bestaande vloerbalken aan te brengen de fundering te stabiliseren. Schuurmans: “Op die manier hoeft de bestaande vloer niet in z’n geheel te worden verwijderd. Op de wens van de bewoner zijn er wel enkele vloeren, zoals in de hal, de kelder en achterste kamertje, vervangen door geïsoleerde betonvloeren.”

Omdat het om een vrijstaande woning gaat, zijn er veel palen door Duurzaam Funderingsherstel in de grond gedraaid. “Het gaat om een woning van circa 170 m2, inclusief carport, waarbij liefst 101 palen in de grond door ons zijn gedraaid. Dat is veel, maar we moesten ook alles weer ondersteunen. De palen gaan ook nog eens tot 7 meter diepte de grond in, dus hier is voor 700 meter aan palen de grond in gegaan.”

Mini-kraan die funderingspalen de grond in schroeft

De mini-kraan wordt meestal gebruikt om zo dicht mogelijk bij de gevel een van de 101 palen in de grond te draaien.

Bewoonde toestand

Dat werk, dat uiteindelijk 7 weken in beslag nam, werd in bewoonde toestand gedaan. Schuurmans: “We hadden de woningeigenaren wel aangeraden tijdelijk het huis uit te gaan. Maar we zijn met deze opdracht 7 weken voor Kerst gestart, en ze wilden in deze maanden toch graag thuis blijven. We hebben het werk overigens ook gat voor gat kunnen uitvoeren, waardoor niet alles wekenlang openligt. De bewoners, die normaal in de slaapkamer beneden sliepen, hebben enkele weken boven geslapen.”

Op sommige plekken was er te weinig ruimte onder de vloer voor de mini-kraan. Dan wordt deze handzame hydraulische motor gebruikt.

Op sommige plekken was er te weinig ruimte onder de vloer voor de mini-kraan. Dan wordt deze handzame hydraulische motor gebruikt.

Opleveringsrapport

Omdat dit funderingsherstelsproject in Geerdijk één van de eerste is dat is uitgevoerd na het voor alle betrokkenen gevoelige ‘kanaaldrama’, is goed bijgehouden wat er precies door Duurzaam Funderingsherstel is uitgevoerd. “We hebben daarvoor een opleveringsrapport opgesteld. Daarin staan alle gebruikte palen in, met de lengte ervan. Maar ook waar deze er precies zijn ingedraaid, en met welke kracht.”

De bewoners zijn ondanks alle besognes zeer tevreden met het eindresultaat, weet Schuurmans. “Halverwege het traject was nog wat onduidelijkheid over de subsidie, maar dat is gelukkig recht getrokken. En we zijn inmiddels in gesprek om dit jaar in ieder geval nog 2 andere woningen aan te pakken in deze dorpen.”