Uit de praktijk van Duurzaam Funderingsherstel: Verzakking van een aanbouw

Artikel delen

In 1984 betrok familie De Vries hun nieuwbouwwoning in Oppenhuizen. Ze woonden er prettig maar na een jaar of zes wilden ze toch iets meer ruimte hebben. Ze lieten een aanbouw aan de achterzijde van de woning bouwen. Hierin werd een prachtige nieuwe keuken geplaatst.

Ze genoten enorm van de extra ruimte maar na een aantal jaren verschenen er een paar kleine scheurtjes in muren van de aanbouw. In eerste instantie geen reden tot paniek. Totdat de scheuren uiteindelijk zo groot werden dat de kou erdoor naar binnen stroomde en de aanbouw zichtbaar scheef stond. Dit kon niet de bedoeling zijn!

De familie schakelde Duurzaam Funderingsherstel in en de technisch adviseur kwam gelukkig snel langs om de schade te onderzoeken. Eén van de funderingspalen onder de aanbouw was helaas bezweken. Hierdoor zakte de aanbouw van de woning af.

De constructeur sloeg aan het rekenen en adviseerde om drie DFH-palen onder de fundering te plaatsen om de aanbouw te stabiliseren. In het gunstigste geval kon de fundering zelfs een stukje gelift worden zodat de scheuren bijna onzichtbaar werden. De constructie was er in ieder geval geschikt voor.

Het installatieteam kwam ter plaatse en groef drie gaten, net onder de rand van de fundering, op de door de constructeur berekende plaatsen. Hierin draaiden ze de DFH-palen. Ze draaiden net zo lang door totdat de palen steun vonden op de vaste zandlaag. Aan de bovenkant van de palen plaatsten ze een bracket en schoven deze onder de fundering. Door middel van hydraulische druk werd de bracket op spanning gezet. Op het moment dat de druk vijf ton bereikte, kwam de aanbouw in beweging. Het lukte om het hele object terug te liften naar zijn oorspronkelijke niveau. Van de ontstane scheuren was praktisch niets meer te zien.

De brackets werden met moeren stevig op hun plaats verankerd. Het installatieteam dichtte de gaten en werkte alles netjes af. Familie De Vries was opgelucht dat hun probleem verholpen was en dat ze weer konden genieten van hun woning. Deze aanbouw zal nooit weer verzakken.

Duurzaam Funderingsherstel
www.duurzaamfunderingsherstel.nl