Vergroening Camp Nou Stadion Barcelona?

Artikel delen

Met Ronald Koeman kleurt FC Barcelona weer oranje. Als het aan ontwerpstudio ON-A ligt, mag het ook een stukje groener. Het complex dan: van voetbalstadion naar stadspark. “Vergroenen van steden is niet langer een interessant idee, het is een noodzaak”

Bron + beeld: ON-A

In een poging om Barcelona te vergroenen heeft het lokale architectenbureau ON-A voorgesteld het voetbalstadion Camp Nou om te bouwen tot een bebost park van 26 hectare. Het ontwerp, dat Nou Parc wordt genoemd, bedekt het Camp Nou-stadion en de omliggende faciliteiten met een golvend groendak. De architecten schatten dat het park 15.000 kilo zuurstof per dag kan produceren en dagelijks 25.000 kilo CO2 kan absorberen.

Voetbalstadion Camp Nou beschikt over een kleine 100.000 zitplaatsen en werd in 1957 geopend als thuishaven van FC Barcelona. Het is het grootste stadion in Europa. Volgens de architecten is minder dan 10% van het stadionterrein toegewezen aan groen. Dit resulteert in een stedelijk hitte-eilandeffect en ook een kloof tussen de omliggende wijken. Wanneer het stadion niet wordt gebruikt voor sportevenementen of bijvoorbeeld concerten, wordt ook het enorme gebied wat er omheen ligt niet gebruikt.

Het Nou Parc voorstel brengt meer functionaliteit naar het gebied middels een openbaar toegankelijke groen- en recreatieruimte. Tevens worden de nabijgelegen wijken zo beter verbonden en wordt de luchtkwaliteit in de stad verbeterd. Het nieuwe park kan worden gecreëerd in samenwerking met technologiebedrijf Verdtical. Het golvende groendak kan worden voorzien van sensoren en kunstmatige intelligentie die het waterverbruik minimaliseren. Regenwater kan worden opgevangen en opgeslagen in twee vijvers en worden gebruikt voor irrigatie van het park.

“Het vergroenen van steden is niet langer alleen een interessant idee, het is een noodzaak”, zegt Jordi Fernández, medeoprichter van ON-A Architecture. “We zijn ons ervan bewust dat steden opnieuw genaturaliseerd moeten worden en dat groen onbetwistbare voordelen voor de gezondheid biedt,maar het gaat niet alleen om groen. Het debat draait ook om blauw: het water. We kunnen niet groen zijn als dat een overmatig gebruik van middelen inhoudt. De technologie voor de beheersing van het waterverbruik heeft een lange weg afgelegd en stelt ons in staat om te innoveren en groene gebieden in stedelijke ruimtes te optimaliseren. ”