Dakbaan voor multifunctioneel groendak

Artikel delen

Vooral in steden zijn ze een opkomende trend. Groene daken waar bewoners en gebruikers van hoogbouw kunnen genieten van de groene natuur. “Niet alleen goed voor de mensen, maar ook voor het milieu”, zegt Beau Snellen, Marketing Coördinator Nederland van Derbigum, dat met de SP WW en GC WW twee speciale dakbanen biedt als basis voor dergelijke groendaken.

derbigumDe toevoeging WW staat voor wortelwerend. “Dankzij die eigenschap wordt de onderliggende dakbedekkingsconstructie beschermd tegen het indringen van de wortels van planten en bomen die in de daktuin geplaatst worden. Ook onder een sedumdak bieden beide dakbanen goede bescherming”, vult Snellen aan.

De SP WW is 4mm dik en bezit dezelfde eigenschappen als de Derbigum SP FR. De GC WW is 5mm dik en is in eigenschappen gelijk aan de Derbigum GC. “Derbigum-kwaliteit in wortelwerende uitvoering”, aldus Snellen. Voor beide waterdichtingsproducten geldt dat ze op alle ondergronden toegepast kunnen worden.

Vermindering CO2

Zeker in binnenstedelijke gebieden zijn tuinen en parken vaak schaars. Terwijl die groene ruimten wel belangrijk zijn voor mens en milieu. “In de natuur ontspannen mensen en komen ze tot rust. Bovendien zorgt het groen ervoor dat het CO2-niveau verlaagd wordt en de lucht in de binnensteden gezuiverd wordt. Daarnaast verhoogt een groendak de biodiversiteit in binnensteden, die daardoor weer een rijkere natuur krijgen. Dat maakt groendaken voor steeds meer mensen en bedrijven een bijzonder aantrekkelijk alternatief.”

derbigum

Blauw-groen dak

Ook voor de gecombineerde blauw-groene daken zijn beide waterdichtingen uitermate geschikt. Snellen: “Daarbij wordt een groendak gecombineerd met een retentiedak (blauwdak). Regenwater wordt op het dak tijdelijk opgeslagen en vervolgens gedoseerd afgevoerd op het riool. Daarmee wordt wateroverlast tijdens hevige regenval deels voorkomen.”

Daarnaast kan het opgevangen water ook hergebruikt worden, bijvoorbeeld voor de hydratatie van het groen op het dak. “Maar er zijn ook systemen waarbij het regenwater wordt gefilterd en vervolgens als spoelwater voor de toiletten in het gebouw gebruikt wordt of op een andere plek hergebruikt wordt. Zo ontstaat steeds meer een multifunctioneel groendak met tal van extra duurzame eigenschappen.”

Langere levensduur

Derbigum SP WW en Derbigum GC WW zijn beide aan de bovenzijde voorzien van twee gescheiden wapeningen: glasvlies en niet-geweven polyester. Die bieden de producten een perfecte dimensionele stabiliteit, net als zeer hoge scheur- en ponsweerstand.

Snellen: “Dat zorgt weer voor een lange levensduur van het materiaal en maakt ze dus nog duurzamer.”

Derbigum
www.derbigum.nl