“Duurzaam spuiten is schilderen 3.0”

Artikel delen

De opkomst van spuittechnieken is een trend die niet meer te stuiten is. Belangrijke drijfveer is de wens van de klant, die een gladdere finish van zowel houtwerk als muren eist. Voor de nieuwbouw is dat relatief eenvoudig in bijvoorbeeld de fabriek te realiseren, maar hoe doe je dat in renovatieprojecten? “De spuittechnieken zijn zo verfijnd geworden dat de spuitnevel veel minder is geworden . Als je dat ook nog eens doet met een duurzaam, biobased of mineraal product, zorg je direct voor gezond binnenklimaat. Dat noem ik schilderen 3.0”, vertelt Erik Waanders van Greenpaints.

Efficiënter afwerken door middel van spuittechnieken

binnen kantoor

Bij de renovatie van het gemeentehuis van Dronten is gebruik gemaakt van spuittechnieken én van duurzame verf.

Auteur: Harmen Weijer

Om tot die Pinterest-waardige afwerking te komen waar steeds meer klanten om vragen, is het spuitmateriaal de afgelopen jaren sterk verbeterd. “De spuittips zijn nog verder verfijnd om een mooie finish met minder spuitdruk te realiseren”, legt Waanders uit. “Door met airless pompen in combinatie met Low-Pressure of Fine-Finish spuittips te werken kan de spuiter af met een lagere druk. Het voordeel daarvan is dat er minder nevel ontstaat en men meer controle over het spuitbeeld heeft, zodat de schildervakman minder hoeft te plakken. Dat scheelt enorm in tijd. Daarnaast zijn HVLP (high volume low pressure) en Airmix voor fijner werk in opkomst. Dat zijn spuitpompen, die met een nog lagere druk werken en dusnog minder nevel veroorzaken bij de verwerking. Aanbrengen gaat wel minder snel dan bij airless, maar het heeft als voordeel dat de schilder een beter resultaat haalt op een gemakkelijkere manier dan schilderen met een kwast.”

pomp

De Tritech T-5 pomp heeft geen zuigers en dat is te merken aan het onderhoud en de levensduur.

Trainingen en cursussen

Om die technieken onder de knie te krijgen biedt Greenpaints trainingen en cursussen aan, waarbij vakmensen binnen een paar sessies de juiste kneepjes van het spuitvak onder de knie krijgen. “Veel schilders weten natuurlijk alles van verf en hoe je dat aanbrengt met kwasten en rollers. Maar velen weten nog niet hoe ze die spuit en het spuitbeeld goed onder controle kunnen krijgen. Door middel van cursussen en trainingen geven wij ze vertrouwen in het spuiten, zodat ze boven de stof kunnen staan en goed werk kunnen leveren.”
Greenpaints werkt op dit gebied nauw samen met The Spray Hub en de Spraypainters Academy. “Zij leiden vakmensen op tot het hoogste spuitersniveau, het zogeheten black label spuiten die die mirrorfinish oplevert. De Black Label Masterclass bijvoorbeeld, waarbij vakmensen in een driedaagse opleiding verschillende spuittechnieken leren. Maar ze krijgen op les ook op het gebied van ondernemen, zodat ze de juiste prijs leren te vragen voor hun spuitwerk.”

balk

Het voordeel van spuiten met airless pompen is dat er minder nevel ontstaat en men meer controle over het spuitbeeld heeft, zodat de schildervakman minder hoeft te plakken.

Groener spuiten

In samenwerking met The Spray Hub geeft Greenpaints basiscursussen om te leren spuiten en dan wel met duurzame, biobased verf. “We hebben bijvoorbeeld een introductietraining Groener spuiten. Die doen we vanwege corona in groepjes van 2 tot 4 mensen, zowel in company als on the job op locatie bij projecten van klanten. Tijdens deze cursussen laten we zien hoe je een primer kunt spuiten, maar ook hoe je een biobased aflak en muurverf gebruikt. En ook laten we zien dat het heel goed mogelijk is om een biobased buitenbeits op een schutting te spuiten. Dat gaat een heel stuk sneller en preciezer dan lakken of rollen.”
Dat is al mogelijk met een relatief eenvoudige en goedkopere Graco GXFF Airless pomp., maar Waanders benadrukt dat even iets meer investeren in een iets duurdere, maar lichtere en onderhoudsvriendelijkere pomp met wat meer opbrengst/vermogen al heel snel terugverdiend is. “De Tritech T-5 bijvoorbeeld heeft geen zuigers en dat merk je aan het onderhoud en levensduur. Hij is nog steeds goed betaalbaar met zo’n € 2500,-, maar ik ken schilders die deze pomp al 3 keer hebben terugverdiend.”

kamer

In Dronten is KEIM Innostar gebruikt, een minerale muurverf met schrobklasse 1 die meer dan 95 procent natuurlijk is. Daarmee wordt een heel gezond binnenklimaat gecreëerd.

Gezond binnenklimaat

Deze manier van schilderen is een direct gevolg van de wensen van de klant. “Veel particuliere klanten, zeker de generatie van dertigers, willen een perfecte finish van het houtwerk en muren in hun woningen. Daar hebben ze ook geld voor over. Maar vergeet niet dat het ook qua binnenklimaat een extra boost kan geven, zeker als je weet dat we met biobased en minerale verven werken. Dus als je een duurzame renovatie wilt, dan zijn dit de verfproducten die kozijnen en muren een gezondere afwerking geven.”
Een van de opdrachtgevers die duurzaamheid en gezonder binnenklimaat hoog op de agenda heeft staan bij de renovatie van hun kantoor, is de gemeente Dronten. “Hier heeft Dekkers Schilders uit Vriezenveen met onze producten gewerkt, waarbij men gebruik maakten van spuittechnieken én van duurzame verf. Koen Wierts van hoofdaannemer Bramer vroeg mij om te helpen met het vergroenen van het bestek, en zo is het gekomen dat ze hier geen gewone muurverf hebben gebruikt, maar KEIM Innostar. Deze minerale muurverf met schrobklasse 1 is meer dan 95 procent natuurlijk, waarmee een heel gezond binnenklimaat wordt gecreëerd. En dat is in deze tijd – maar ook in toekomst – van groot belang. Dit project onderstreept mijn missie om de verfwereld helemaal te vergroenen”, besluit Waanders.