Steeds minder oplosmiddelen in verfproducten

Artikel delen

Het in Venlo gevestigde Drost Coatings, zet vol in op de ontwikkeling van duurzame verfproducten. De verffabrikant maakt gestaag de overstap van oplosmiddelhoudende verven naar watergedragen varianten. Onlangs heeft het bedrijf een duurzaamheidsupdate doorgevoerd voor hun Devetaal Supreme-verfproductenlijn, die nu als biobased wordt geclassificeerd. Martin Stolte, commercieel manager bij Drost Coatings, licht toe: “Oplosmiddelen belasten het milieu enorm, dus produceren we steeds meer watergedragen verf. Daarnaast streven we ernaar zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen te gebruiken in onze producten, zonder concessies te doen aan kwaliteit.”

Schilder die de kozijnen verft.

De Devetaal Supreme-lijn is in 2019 geïntroduceerd en staat niet alleen bekend om zijn milieuvriendelijkheid ten opzichte van traditionele verven, maar ook om zijn langere levensduur, lagere CO2-uitstoot en betere doordroging en verwerking bij lage temperaturen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf deze productlijn verder geoptimaliseerd. Naast de grond- en hoogglanslak is er een zijdeglanslak op de markt gebracht. Ook heeft Drost Coatings de buitenduurzaamheid van de verf verlengd. Stolte legt uit: “We hebben gereageerd op een trend die we hebben opgemerkt. Mensen willen steeds vaker een zijdeglansafwerking, vooral bij donkere kleuren. Daarom hebben we Devetaal Supreme Zijdeglans ontwikkeld. Bovendien hebben we de volledige Devetaal Supreme-lijn duurzaam verbeterd. Onze grond-, hoogglans- en zijdeglanslak zijn nu voorzien van een OK Biobased Certificaat volgens de ASTM D6866 methode. Dat betekent dat de verf voor 52% uit hernieuwbare grondstoffen bestaat. En dankzij de goede balans tussen UV-filter en HALS-stabilisatoren biedt onze hoogglanslak nu een buitenduurzaamheid van 10 tot 12 jaar. Dat is een flink voordeel voor onze klanten.”

Emmer verf

“We gaan steeds minder milieubelastende oplosmiddelen gebruiken.”

Focus op Nederlands klimaat

Emmer verfDrost is een oer-Hollands familiebedrijf dat zich volledig richt op de Nederlandse markt. Stolte benadrukt dat de verfproducten daarom helemaal zijn afgestemd op het Nederlandse klimaat. Hij vertelt: “Bij de ontwikkeling van onze producten houden we rekening met de specifieke weersomstandigheden en omgevingsfactoren in Nederland. Wij willen verf leveren die optimaal presteert onder deze omstandigheden, zodat onze klanten altijd kunnen rekenen op duurzame en hoogwaardige resultaten. Het is niet alleen de lange buitenduurzaamheid die schilders aantrekt tot deze lijn. Ze merken ook dat zelfs bij temperaturen vanaf 0 graden Celsius de verf soepel blijft en gemakkelijk te verwerken is. Dat is een flinke plus, vooral in ons wisselvallige Nederlandse klimaat.”

“Onze lak is voorzien van een OK Biobased Certificaat volgens de ASTM D6866 methode. Dat betekent dat de verf voor 52% bestaat uit hernieuwbare grondstoffen.”

De toekomst van de verfbranche

Stolte voorziet dat de markt de komende jaren flink zal veranderen door politieke druk en sectorinnovaties. “We gaan minder milieubelastende oplosmiddelen gebruiken. Terpentine zal waarschijnlijk helemaal vervangen worden door water. Ook bij het mengen van kleuren richten we ons steeds meer op watergedragen alternatieven. Het biedt mooie kansen voor de toekomst en uitdagingen waar we ons op kunnen focussen,” besluit Stolte.

Meer informatie: www.drostcoatings.nl