Zonder overlast tegelwerk renoveren

Artikel delen

Bewoners zitten doorgaans niet te wachten op een renovatie. Tijdens een renovatie kunnen toilet, badkamer en/of keuken dagenlang niet worden gebruikt. De woning ligt vol met stof en puin. Bij de ontwikkeling van Mosa Panel was het uitgangspunt: tevreden bewoners door snelle renovatie met minder overlast. 

Tekst: ing. Frank de Groot

Het renovatietegelsysteem Mosa Panel bestaat uit verdiepingshoge panelen en panelen voor de vloer. Basis vormt een wedi bouwplaat van (H)CFK-vrij geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Op de plaat worden fabrieksmatig de tegels aangebracht. Er is in het werk daardoor nog maar één lijmlaag nodig om een paneel aan de achterliggende constructie te verlijmen.

Het werken met verdiepingshoge wandpanelen en kant-en-klare vloerpanelen heeft als voordeel dat er veel sneller gewerkt kan worden en een hoge kwaliteit wordt bereikt. Verder hoeft er niets gesloopt te worden en kunnen de panelen zonder geluidsoverlast over bestaande muren en vloeren worden aangebracht. Inmiddels is Mosa Panel al op meerdere projecten toegepast. We zochten twee projecten uit, om de ervaringen te horen.

Opbouw Mosa Panel

Afmetingen panelen

De wandpanelen hebben een werkende breedte van 600 mm en een dikte van 17 mm. Hoogten zijn (mede afhankelijk van gekozen tegelformaat) 1200, 2400, 2500, 2550 en 2600 mm. Er zijn ook hoekpanelen leverbaar met een hoogte van 2400 of 2600 mm en een breedte van 2 x 200 of 2 x 300 mm. De vloerpanelen zijn 600 x 600 mm (werkende lengte en breedte) of 900 x 900 mm en hebben een dikte van 17 of 27 mm. De 900 x 900 is leverbaar in dikten van 20 of 38 mm.

Woongebouw Assen: kwalitatief en snel

In Assen verhuurt woningcorporatie Actium de dertig jaar oude Ekke Faber flat. De badkamers moesten opgeknapt, zodat ze weer 20 jaar mee konden. De vloertegels van de badkamers waren glad en het leidingwerk was niet verwerkt in de muren. Omdat de bewoners een gemiddelde leeftijd van 80 jaar hebben moest geluids- en ander overlast voorkomen worden. Die vraag werd neergelegd bij Bouwmij Hendriks, die de flat dertig jaar geleden bouwde. Schuler uit Emmen stelde in overleg met het bouwbedrijf Mosa Panel voor. Drie van de medewerkers van Schuler volgde de cursus tot gecertificeerd co-maker.

Alfred Alkema, werkvoorbereider Planmatig Onderhoud bij Actium: “Met Mosa Panel is er minder risico dan met traditioneel tegelwerk, mits de ondergrond in technisch redelijke staat is. Bij het traditioneel tegelen heb je veel meer handelingen die stuk voor stuk moeten hechten. Met Mosa Panel bekleed je een wand met één keramisch paneel en heb je maar één lijmlaag. Dat verhoogt de snelheid van werken en de kwaliteit.” Joran Haandrikman, projectcoördinator bij Hendriks, vult aan: “Wat ons aansprak in dit product, was dat je juist niet alles hoeft te slopen, maar zonder stof- en geluidsoverlast een laag over bestaande muren en vloeren kunt aanbrengen. Ook bewoners waarderen dat.” Alkema beaamt dat: “Door Mosa Panel te gebruiken, hoefden we de leidingen niet in de wanden te frezen. We konden ze vervangen op de bestaande muren, in Wedi-platen leggen en Mosa Panel erover heen plaatsen.”

“Het succes van deze renovatie en de positieve reacties van de bewoners hebben ons aan het denken gezet”, zegt Alkema. “Er zijn meerdere gestapelde complexen, ook met oudere bewoners, aan de beurt voor planmatig onderhoud. Ook hier kan Mosa Panel worden toegepast. Het mag dan iets duurder zijn in aanschaf, maar je moet je als woningcorporatie vooral bedenken dat je ook geld bespaart. Eenvoudigweg omdat je minder of geen klachten van bewoners hoeft af te handelen en omdat je ook zelf beduidend minder (toezichthoudend) werk hebt door de snellere doorlooptijd. Als je één badkamerrenovatie goed plant, dan werkt dat ook door naar de overige renovaties. En daarin zit je winst.”

Zorglocatie Blaricum: minder overlast

“Ik was niet meteen enthousiast toen onze projectmanager Bart van Rossum met Mosa Panel als oplossing kwam voor de renovatie van 63 badkamers in de Torenhof, één van onze zorglocaties. Ik bestookte hem met vragen over kosten, duurzaamheid en overlastbeperking. Ik heb zeker geld over voor innovatie, maar dan moet een product wel aantoonbaar meerwaarde hebben. Onze partner Gooi’s Bouwbedrijf zocht voor ons de mogelijkheden met Mosa Panel uit en al snel bleken de voordelen de overhand te hebben”, aldus Peter Janssen, projectmanager bij Vivium Zorggroep.

“De bewoners vormen een kwetsbare doelgroep. Wetende dat ze bovendien somatische beperkingen hebben, wil je echt zo min mogelijk overlast veroorzaken. Stof, herrie, doorlooptijden… het moet allemaal tot een minimum beperkt worden”, zegt Janssen. Alex Hagen, directeur Gooi’s Bouwbedrijf: “Zowel voor bewoners als voor medewerkers wilden we de hinder zoveel mogelijk beperken. Dat kon door met Mosa Panel te werken én door dus vooraf tijd te steken in een goede voorbereiding. We hadden eerlijk gezegd nog niet eerder met Mosa Panel gewerkt en het was in het begin even spannend. Naast al genoemde voordelen is het mooie van Mosa Panel dat je het kunt aanbrengen als je kan meten en zagen. Dus hebben we drie van onze medewerkers laten opleiden en certificeren door Mosa. In een mum van tijd waren die jongens enthousiast. Binnen 1,5 tot 2 dagen vervingen we de wanden van een badkamer volledig en konden we ons daarna focussen op het afwerken van elektra en aanbrengen van accessoires.”

Hagen is na afloop enthousiast: “De samenwerking met Mosa is goed. Hoewel we nog geen nacalculatie hebben gedaan en Mosa Panel iets duurder is, kan ik ook constateren dat je tijd bespaart en dus in die zin ook geld. En je hebt bovendien veel minder rotzooi en overlast. We hebben dit keer alleen bij de wanden Mosa Panel toegepast en gekozen voor de handzamere kleinere panelen. Ik ben echter ook benieuwd naar de versnelling die mogelijk is door te werken met grotere panelen en wil graag uitzoeken wat de meest ideale combinatie is qua paneelformaten, werkproces en kosten. Ik weet dat Mosa ook werkt met vloersystemen. Die willen we in de toekomst ook gaan toepassen. Je moet constant willen verbeteren. Dat is innoveren!”

Mosa
www.mosa.com