Start renovatie ARTIS-Aquarium

Artikel delen

ARTIS heeft met Salverda Bouw een overeenkomst gesloten om een start te maken met de hoogst noodzakelijke renovatie aan het ARTIS-Aquarium. De Gemeente Amsterdam, een aantal fondsen en particuliere schenkers hebben het startbedrag voor de eerste fase bij elkaar gebracht. Voor de verdere financiering van de noodzakelijke restauratie van het Aquarium is ARTIS in gesprek met de Provincie Noord-Holland, de Rijksoverheid, fondsen en particuliere schenkers.

Het ARTIS-Aquarium, een rijksmonument geopend in 1881, moet nodig gerestaureerd worden. Zoutwatercorrosie heeft de catacomben aangetast waarop de historische aquaria en grote zaal rusten. De restauratie moet ervoor zorgen dat het gebouw aan bouwtechnische en duurzame standaarden voldoet, nu en in de toekomst. Zo worden het dak de gevels integraal geïsoleerd en worden zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast wordt het hele systeem van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties wordt gemoderniseerd en verduurzaamd. Daarnaast wordt het gebouw beter toegankelijk gemaakt. De huidige twee liften worden vervangen door nieuwe liften van waaruit alle verspringende niveaus in de verschillende bouwdelen bereikt worden. De plaatsing van hellingbanen zorgt ervoor dat het volledige Aquarium straks toegankelijk is voor mindervaliden, mensen die slecht ter been zijn, en voor mensen met kinderwagens.

Het oorspronkelijke ontwerp van Gerlof Salm is al een paar keer aangepast, onder meer in 1926. Het huidige ontwerp opent meer ramen en versterkt daarmee de verbinding met de straat, de gracht en het ARTIS-park. Verder is de oorspronkelijke structuur van het gebouw in de loop der jaren verloren gegaan door het opdelen van de open ruimten.

Circa 1890. Plantage Middenlaan, Aquarium rechts.

De ontwerpvisie van OTH en Verlaan & Bouwstra architecten brengt zoveel mogelijk licht en lucht in het gebouw. Het brengt de zicht- en loopassen terug en voegt nieuwe toe om een logische looproute door het gebouw te maken. Het ontwerp zorgt voor verbinding met de buitenwereld en maakt de monumentale architectuur weer beter zichtbaar voor de bezoekers van ARTIS en voor de stad. Naast deze aspecten is het verhogen van de duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt bij de restauratie.