Recycling van minerale wol maakt productie duurzamer

Artikel delen

De bouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de afvalproductie. Knauf Insulation wil daarom als toeleverancier in deze markt impact maken door glaswol te recyclen. De bekende bruinkleurige glaswol is qua samenstelling al lange tijd toonaangevend op duurzaamheid. Het is gemaakt met een natuurlijk bindmiddel en bestaat voor het grootste deel uit gerecycled glas. Knauf Insulation zet nu ook de volgende stap, namelijk een reuze sprong richting circulaire minerale wol.

gerycycled glaswol

De vestiging in Visé (België, provincie Luik) werkt aan een innovatief proces voor het terugwinnen en recyclen van glaswol. Zo wordt het materiaal opnieuw in het proces opgenomen en belandt het niet meer op de stort. Knauf Insulation levert daarmee een impactvolle bijdrage aan de circulaire bouweconomie. De recycling vindt overigens nu al plaats op kleine schaal door het eigen productie-afval te hergebruiken en is na de uitbreiding op veel grotere schaal mogelijk. De uitbreiding vergt een investering van meer dan 15 miljoen euro.

Glaswol is gemaakt van natuurlijke materialen (zand en gerecycled glas) en is oneindig recyclebaar. Afval van glaswol en steenwol van bouwplaatsen komt nu nog vaak terecht op de stort of wordt verbrand. Knauf Insulation realiseert op dit moment een volledig nieuwe productielijn met oven voor terugwinning en recycling, zodat het materiaal opnieuw toepasbaar is en kan worden gevaloriseerd. Met dit innovatieve procedé wil de onderneming een echte kringloopeconomie tot stand brengen in de bouw. De vestiging in Visé start in het tweede kwartaal van 2022 met de recycling op grote schaal.