Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis in Groningen

Artikel delen

Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de woningen als aan de kerk en algemene ruimtes wordt onderhoud uitgevoerd. Daarmee brengt Lefier dit eeuwenoude, bijzondere monument weer in goede staat. Onlangs gingen de werkzaamheden van start. Naar verwachting duurt het project tien maanden.

pepergasthuis

Er staan diverse werkzaamheden aan de buitenkant op het programma. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met het monumentale karakter en historische uitstraling van het gasthuis. Het gehele gebouw krijgt nieuwe daken, waarbij de oorspronkelijke dakpannen behouden blijven. Alle houtwerk wordt gecontroleerd op houtrot, waar nodig hersteld en opnieuw geschilderd in de huidige kleur. Verder wordt beschadigd metselwerk en voegwerk hersteld en het stucwerk hersteld, gereinigd en geschilderd.

De 29 woningen worden gemoderniseerd, zodat ze meer comfort bieden. Ze krijgen een nieuwe keuken, badkamer en toilet, een nieuwe elektra groepenkast en rookmelders. Er komt betere isolatie op de zoldervloer en een nieuwe mechanische ventilatiebox die stiller en energiezuiniger is. Ook krijgen de woningen nieuwe, geïsoleerde dakramen en dakkapellen. Op plaatsen waar isolatieglas niet mogelijk is wordt achterzetbeglazing geplaatst.

“Het is een monument, daardoor zijn de mogelijkheden voor verduurzaming beperkt”, vertelt Elles Dost, bestuurder Lefier. “We kunnen geen zonnepanelen of warmtepompen plaatsen, wel verbeteren we de isolatie. Met de aanpassingen hebben bewoners straks een karakteristieke, historische woning met eigentijds wooncomfort. En ze hoeven daarvoor geen huurverhoging te betalen.”

Het Pepergasthuis is gesticht in 1405 als onderkomen voor arme pelgrims. Het bestaat uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, een eetzaal met historische keuken, een Voogdenkamer en een hoftuin. In 1989 kwam het in handen van (een van de voorgangers van) Lefier, die het restaureerde en daarna de verhuur van de huizen verzorgde. Enkele jaren geleden had Lefier plannen om het Pepergasthuis te verkopen. Maar eind 2020 zijn de gemeente, de beoogde koper en Lefier met elkaar overeengekomen dat Lefier eigenaar blijft van het Pepergasthuis.